fbpx
0
Uutiset

Kirjakevät 2021

By 11.3.202113 huhtikuun, 2021No Comments
Terra Cognita kevään 2021 uutuudet

Keväällä 2021 Terra Cognitan 23. toimintavuosi jatkuu. Jatkamme edelleen tuttua linjaa olennaisten ajatusten tuomiseksi suomalaisten lukijoiden saataville. Tänä keväänä Terra Cognita julkaisee 4 uutta kirjaa.

Kevään uutuudet keskittyvät erityisesti informaatioteknologiaan ja sen vaikutuksiin, joista Terra Cognita on jo aikaisemmin julkaissut useita kirjoja.

Aikamme avainteknologioita ja niihin liittyviä kysymyksiä käsittelevä taskukirjasarja kasvaa nyt kahdella kirjalla. Sarjan aloitti John D. Kelleherin teos Syväoppiminen (Terra Cognita 2021). Nyt kirjansa saavat datatiede ja tekoälyn etiikka. Kirjat mahtuvat taskuun ja noin 200 sivun mittaisina niiden lukeminen ei vie liikaa aikaa.

Ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita käsittelee myös filosofi Lee McIntyren teos Totuudenjälkeinen, joka antaa työkaluja pohtia totuudenjälkeisen historiaa, nykyisyyttä ja seurauksia.

Lisätietoja antaa Juha Pietiläinen, p. 0505477034, sähköposti juha.pietilainen@terracognita.fi.

INFORMAATIOTEKNOLOGIA

Kelleher ja Tierney, Datatiede

John D. Kelleher ja Brendan Tierney, Datatiede, suom. Kimmo Pietiläinen ISBN 978-952-7367-11-7, 258 sivua. € 30,00.

Datatiede on nopeasti kehittyvä ala, joka yhdistää monien ari alojen ongelmat, algoritmit ja aineiston analyysissa käytetyt mentelmät tav

oitteenaan eristää (suur)aineistosta arvokasta tietoa.

Informaatiotekniikan ja sosiaalisen median kehityksen seurauksena aineistoa kerätään nyt enemmän kuin koskaan ja sitä käytetään moniin tarkoituksiin.


Datatiede liittyy läheisesti koneoppimiseen, tilastotieteeseen, aineiston eettiseen käyttöön, sen käytön sääntelyyn ja suurteholaskentaan, kaikki tällä hetkellä erittäin tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä.oituksiin.

Datatiede on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka esttelee alan ja sen haasteet yleistajuisesti.

John D. Kelleher on Dublinin teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori ja sen Informaation, viestinnän ja viihteen tutkimuksen laitoksen akateeminen johtaja. Suomeksi häneltä on aikaisemmin ilmestynyt teos Syväoppiminen.

Brendan Tierney on saman yliopiston luennoija ja useiden tiedonlouhintaa käsittelevien kirjojen tekijä.

Ilmestyy 18.3. Linkki kirjan sivulle.

 

Mark Coekelbergh, Tekoälyn etiikka, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-10-0, 228 sivua, € 30,00.

Tekoälyn yleistyminen on yksilölliseen elämään, yhteiskuntaan ja talouteen vaikuttava teknologinen muutos. Tekoälyä on jo kaikkialla erilaisiin nukeista autoihin ulottuviin laitteisiin upotettuna.

Tekoäly synnyttää monenlaisia eettisiä ongelmia, mutta sen vaikutuksia myös liioitellaan ja ne ne herättävät huolta esimerkiksi yksityisyydestä ja työn ja elämän tulevaisuudesta.

Tekoälyn etiikka on ensimmäinen näihin ongelmiin keskittyneesti tarttuva teos.

Mark Coeckelbergh Wienin yliopiston median ja teknologian filosofan professori

Ilmestyy 18.3. Linkki kirjan sivulle.

 

YHTEISKUNTA

Lee McIntyre, Totuudenjälkeinen, suom. Kimmo Pietiläinen. ISBN 978-952-7367- 08-7, 227 ivua, € 30,00.

Elämme totuudenjälkeistä aikaa. Todelliset faktat korvautuvat “vaihtoehtoisilla” ja tunteet ovat päätöksenteossa todisteita tärkeämpiä.

Totuudenjälkeinen kertoo, miten nykytilaan edettiin tupakkateollisuuden aloittamasta totuuden epäilystä ja miten oikeisto kaappasi sen rinnalle postmodernista filosofiasta lainatun ajatuksen totuudesta sosiaalisena konstruktiona.

Tulokset näkyvät joka päivä uutisissa, mutta myös esimerkiksi salaliittoteorioina ja rokotevastaisuutena.

Lee McIntyre on Boston Universityn filosofian ja historian tutkimuksen keskuksen luennoitsija ja Harvard Extension Schoolin etiikan ohjaaja. Hän on kirjoittanut useita tähän asiaan liittyviä kirjoja.

Ilmestyy 18.3. Linkki kirjan sivulle.

 

Totuus, valta, vapaus

Matti Norri, Totuus, valta, vapaus – saksalaisia valistuskirjeitä ja -kirjoituksia.

Totuus, valta, vapaus, saksalaisia valistuskirjeitä ja -kirjoituksia, koonnut Matti Norri, 978-952-7367-09-4, 174 sivua, € 30,00.

Valistusta pidetään erityisesti ranskalaisena ilmiönä, mutta sillä oli laaja kannatus myös Saksassa Preussin kuningas Fredrik II:a myöten.

Matti Norri on koonnut tähän teokseen Fredrik II:n, Christoph Martin Wielandin ja Gotthold Ephraim Lessingin valistusajatuksia täydennettynä otteella Adam Smithistä.

Niiden ajatukset ulottuvat nykyäänkin ajankohtaisiin asioihin.

Linkki kirjan sivulle.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen