Reilussa kymmenessä vuodessa Suomen tietokirjamarkkinan arvosta on kadonnut puolet. Puolet!
Lasku on ollut melko tasaista. Pikkuhiljaa markkina on pienentynyt pienenemistään, eikä kukaan ole älähtänyt. Uuteen normaaliin tottuu.
Kuitenkin se, että tietokirjamarkkinoiden arvosta katoaa lyhyessä ajassa puolet, on syvällinen indikaattori suomalaisen sivistyksen ja kulttuurin tilasta.
Se kertoo, että tietokirjoja ei osteta. Se kertoo, että niitä ei tehdä. Jos ei ole mitä ostaa, ei synny kauppaa. Ja noidankehä jatkuu.
Tässä blogissa julkaistiin aikaisemmin kirjoitus, jossa tutkailtiin suomalaisen tietokirjallisuuden anatomiaa. Sen keskeiset havainnot olivat, että korkealuokkaista, uusia ajatuksia suomen kielelle tuovia tietokirjoja julkaistaan vähän ja että näiden kirjojen julkaisu on täysin pienten kustantajien harteilla. Suuret ovat luovuttaneet jo ajat sitten. Kohta pienetkään eivät pysty jatkamaan toimintaansa.
Suomi näyttää olevan matkalla kohti tilannetta, jossa korkealuokkaista tietokirjallisuutta ei enää julkaista.
Entä sitten?
Pitäisikö reagoida ennen kuin on liian myöhäistä?
Huomautus laskumenetelmästä:
Suomen kustannusyhdistys julkaisee tilastoa vuosittaisista kirjamyynneistä. Kunkin vuoden myynnit ilmoitetaan kyseisen vuoden euroina. Näin katsottuna tilastoista ilmenee, että myynnit ovat laskeneet viimeisten kahdentoista vuoden aikana 117 miljoonasta eurosta noin 82 miljoonaan euroon. Nopeasti laskien myynti on siis laskenut noin 30 %.
Pitkällä aikavälillä tarkastelussa on otettava huomioon inflaation eli yleisen rahan arvon laskun vaikutus.
Inflaation vaikutus lasketaan Tilastokeskuksen ylläpitämän kuluttajahintaindeksin avulla. Kuluttajahintaindeksi on noussut vuodesta 2004 vuoteen 2015 noin 20 %, joten inflaatio tällä välillä on ollut noin 20 %. Vuonna 2015 tietokirjamyynti oli noin 82 miljoonaa euroa. Inflaation vuoksi se vastaa noin 57 miljoonaa euroa vuoden 2004 euroissa.
Kuvaaja ja teksti on julkaistu Creative Commons -lisenssillä CC-BY-4.0, Juha Pietiläinen/Terra Cognita Oy, 2016. Saat siis käyttää kuvaa ja tekstiä vapaasti myös kaupallisesti, kunhan mainitset tekijän.
Linkki interaktiiviseen kuvaan otsikolla tässä.
Join the discussion One Comment