fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 13: Muurahaiset tikulla

By 14.2.20166 marraskuun, 2019One Comment

Metrin pituisella tikulla kävelee neljä punaista muurahaista ja kaksi mustaa muurahaista. Punaiset muurahaiset ovat nimeltään Alva, Bertta, Dora ja Ella, ja ne kävelevät tikulla vasemmalta oikealle. Mustien muurahaisten nimet ovat Cecilia ja Fanni, ja ne kävelevät oikealta vasemmalle. Katso kuva.
Muurahaisten etenemisnopeus on aina yksi senttimetri sekunnissa. Kun muurahaiset törmäävät, ne vaihtavat välittömästi suuntaa ja jatkavat kävelyään. Kun muurahainen pääsee tikun päähän, se putoaa.
Alva lähtee tikun vasemmasta päästä, Bertta aloittaa 20,2 cm päässä vasemmasta päädystä, Dora on vasemmalta mitaten etäisyydellä 38,7 cm, Ella etäisyydellä 64,9 cm ja Fanni etäisyydellä 81,8 cm.
Cecilian lähtöpistettä ei tunneta. Tiedetään ainoastaan, että se lähtee jostakin Bertan ja Doran väliltä.
Ongelma on tämä: Mikä muurahaisista putoaa viimeisenä? Lisäksi kuinka kauan kestää, ennen kuin se putoaa?
Ongelma löytyi The Guardianin Alex Bellosin ongelmapalstalta. Kielitaitoinen voi toki kurkata vastauksen sieltä. Suomeksi ongelman ratkaisu julkaistaan ensi viikon pähkinän yhteydessä.
Viime sunnuntaipähkinän ratkaisu: Viisi kissaa (siis ei 100 tai 10). Ajattele viittä kissaa yhtenä kokonaisuutena. Tämä viiden kissan kokonaisuus nappaa yhden hiiren minuutissa, joten siltä kuluu sadan hiiren nappaamiseen sata minuuttia.
Psykologi ja käyttäytymistaloustieteilijä Daniel Kahnemanin kirjassa Ajattelu nopeasti ja hitaasti esitetään, että ihmisillä on kaksi rinnakakaista ajattelun järjestelmää, joita Kahneman kutsuu nopeaksi ja hitaaksi ajatteluksi (eli järjestelmiksi yksi ja kaksi).
Nopea, järjestelmän yksi ajattelu on intuitiivista ja nimensä mukaisesti nopeaa. Se on vaivatonta ja automaattista. Käytät nopeaa ajattelua useimpiin arkisiin ja rutiininomaisiin tehtäviin. Hidas, järjestelmän kaksi ajattelu on askelittain etenevää ja loogista. Se vaatii ponnistelua, eikä käynnisty automaattisesti.
Ongelma on hyvä esimerkki siitä, kuinka ensin mieleen tuleva, intuitiivinen ratkaisu on useimmilla tämänkaltaisissa ongelmissa väärä. Oikea ratkaisu löytyy käynnistämällä hidas järjestelmä, joka vaatii pientä, usein tietoista ponnistusta.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion One Comment

Leave a Reply