Elokuussa 1895 tuolloin tuntematon 32-vuotias matemaatikko Bernhard Riemann esitti Berliinin Akatemialle artikkelin, joka käsitteli tiettyä lukua pienempien alkulukujen määrää.
Artikkelin keskivaiheilla hän esitti ohimennen arvauksen, josta kehittyi merkittävin toistaiseksi ratkaisematon matemaattinen ongelma: Riemannin hypoteesi. Riemann tavoitteli täsmällistä kaavaa alkulukujen lukumäärän määrittämiseksi, mutta hän näki alkulukujen jakauman taakse ja oli havaitsevinaan matemaattista salaperäisyyttä ja eleganssia sen hienostuneessa muuntelussa. Se on hypoteesin sisältö.
Riemannin nerokas hypoteesi on matematiikassa äärimmäisen tärkeä, ja on selvää, että sillä on ratkeiseva merkitys monenlaisissa luonnontieteellisissä ja matemaattisissa asioissa. Salakielten rakentaminen ja murtaminen riippuu alkulukujen ominaisuuksista. Viime vuosina on selvinnyt, että jopa atomifysiikka liittyy tähän kummalliseen ongelmaan.
150 vuotta kestäneen huolellisen ja perusteellisen tutkimuksen jälkeenkin on epäselvää, onko Riemannin hypoteesi tosi vai epätosi. Sen todistaminen näyttää edelleen olevan kiehtovasti ulottumattomissa ja se on matemaatikoille suuri haaste.
Alkulukujen lumoissa kuvaa jopa pakkomielteeksi muodostuneen ongelman ratkaisuyrityksiä ja merkitystä sekä matematiikan historiassa että nykymatematiikassa.
John Derbyshire on englantilaissyntyinen matemaatikko ja kielitieteilijä, joka työskentelee systeemiteoreetikkona. Vapaa-aikanaan hän kirjoittaa tällaisia kirjoja.