Ei ainoastaan geeneistä

40,00 

Peter J. Richerson, Robert Boyd, Ei ainoastaan geeneistä
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 952-5202-93-3
Kirjastoluokka 56.41
Sivumäärä 410 sivua
Painovuosi 2006
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9525202933 Osastot: , , ,

Ihminen on hätkähdyttävä poikkeus eläinmaailmassa. Vaikka muistutamme muita eläimiä monissa suhteissa, kulttuurimme on erottava ominaisuutemme. Siitä nouseva ainutlaatuinen sopeutumiskykymme on johtanut siihen, että asutamme koko maapalloa, käytämme uskomattoman monipuolisia työkaluja ja hankimme elantomme mitä erilaisimmin tavoin. Yhteiskuntamme ovat suuremmat, monimutkaisemmat ja selvemmin yhteistyöhön perustuvat kuin yhdenkään toisen nisäkkään.

Ei ainoastaan geeneistä on radikaali uusi tulkinta ihmisen viime aikojen evoluutiosta. Se esittää, että ekologinen valta-asemamme ja ainutlaatuiset sosiaaliset järjestelmämme perustuvat psykologiaan, joka on ainutlaatuisella tavalla sopeutunut luomaan monimutkaista kulttuuria. Se osoittaa, että kulttuuri ei ole supereliö eikä geenien käskyläinen. Pikemminkin se on yhtä olennainen ihmisen sopeutuma kuin kahdelle jalalle nouseminen.

Ei ainoastaan geeneistä hylkää kasvatuksen ja luonnon ristiriidan ja osoittaa, että kulttuuri ja biologia liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Samalla se opettaa ajattelemaan tätä vuorovaikutusta tavalla, joka johtaa aikaisempaa rikkaampaan ihmisluonnon ymmärtämiseen.

Tuloksena on uusi teoria kulttuurin merkityksestä ihmisen evoluutiossa.

Peter J. Richerson on ympäristötieteiden professori University of California, Davisissa, ja Robert Boyd on antropologian professori University of California, Los Angelesissa.