Mitä tapahtuu, kun emme enää muokkaa teknologiaa vaan teknologia alkaa muokata meitä?
Jarn Lanier ennusti ensimmäisten joukossa, millaisia mullistavia muutoksia World Wide Web toisi kauppaan ja kulttuuriin. Tässä ensimmäisessä kirjassaan, joka ilmestyy yli kaksikymmentä vuotta verkon luomisen jälkeen, Lanier tutkii provokatiivisesti, miten verkko muuttaa edelleen elämäämme parempaan ja huonompaa suuntaan.
Verkon nykyiset ratkaisut ja toiminnot ovat jo niin tuttuja, että on helppo unohtaa niiden perustuvan vuosikymmenten takaisiin ohjelmointia koskeviin päätöksiin. Verkon ensimmäiset suunnittelijat tekivät ratkaisevia valintoja (esimerkiksi käyttäjän nimettömyyden), joilla on ollut valtavat ja usein tarkoittamattomat seuraukset. Lisäksi ratkaisut ”lukkiutuvat” nopeasti verkon perusrakenteen pysyväksi osaksi.
Et ole koje käsittelee teknisiä ja kulttuurisia ongelmia, jotka ovat syntyneet tällaisista harkitsemattomista digitaalisista ratkaisuista, ja varoittaa, että rahamarkkinamme ja Wikipedian, Facebookin ja Twitterin kaltaiset sivustot ovat nostamassa laumojen ja tietokonealgoritmien ”viisauden” yksilöiden älyn ja arviointikyvyn edelle.
Lanier kertoo,
- miten 1960-luvun hallituksenvastainen vainoharha vaikutti verkkomaailman rakenteeseen ja mahdollisti trollauksen ja verkkokeskustelun trivialisoinnin
- miten tiedostojen jakaminen tappoi taiteellisen keskiluokan
- miten usko teknologiseen raptureen on joidenkin vaikutusvaltaisten teknologoiden motiivi ja
- miksi uusi humanistinen teknologia on välttämätön.