Fotonien tanssi

40,00 

Anton Zeilinger, Fotonien tanssi, Einsteinista kvanttiteleportaatioon
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-47-6
Kirjastoluokka 53.13
Sivumäärä 298 sivua
Painovuosi 2011
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697476 Osastot: ,

Kvanttifysiikka ennustaa arkijärjen vastaisia asioita. Fotonit eli valohiukkaset käyttäytyvät kummallisella tavalla: esimerkiksi fotonin tilan voi teleportoida välittömästi toiseen, jopa erittäin kaukaiseen paikkaan.

Albert Einstein sanoi tällaista kaukovaikutusta ”aavemaiseksi”, ja hän ei suostunut hyväksymään tätä kvanttifysiikan satunnaisuuteen perustuvaa ominaisuutta.

Kvanttifysiikan perustajiin kuulunut Erwin Schrödinger taas piti tätä ominaisuutta, jota hän sanoi lomittumiseksi, kvanttifysiikan perustavimpana ilmiönä.

Vähitellen mittauslaitteet ovat kehittyneet yksittäisten fotonien mittausten edellyttämälle tasolle ja lomittumista on päästy testaamaan.

Tässä kirjassa fotonien lomittumisen kokeellisen tutkimuksen johtajiin kuuluva Anton Zeilinger kertoo, että kokeet osoittavat Albert Einsteinin olevan väärässä. Aavemainen kaukovaikutus on todellinen ja maailma kerrassaan erilainen kuin arkijärki kertoo.

Sanotaan, että kukaan ei ymmärrä kvanttifysiikkaa. Se saadaan kuitenkin paljastamaan luonnon salaisuuksia, jotka pakottavat ajattelemaan aineen ja valon ominaisuudet uudelleen.

Ja Anton Zeilinger ohjaa askel askeleelta lukijan näkemään, miten kummallinen kvanttimaailma on ja miten syvällisiä kokeissa saadut tulokset ovat.

Anton Zeilingerille myönnettiin vuoden 2022 fysiikan Nobel hänen ansioistaan kvanttilomittumisen tutkimuksessa.