Ihmisten peilaus

35,00 

Marco Iacoboni, Ihmisten peilaus, Kytkeytymisemme uusi tiede
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-18-6
Kirjastoluokka 59.55
Sivumäärä 230 sivua
Painovuosi 2008
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697186 Osastot: ,

Mikä selittää hämmästyttävän kykymme tunkeutua toisen ihmisen päähän — tietää hänen tunteensa ja ajatuksensa? ”Ajatusten lukeminen” on ihmisenä olemisen ytimessä. Se luo itsen ja muiden välisen sillan, joka on kulttuurin ja yhteiskunnan kehittymisen perusta. Viime aikoihin saakka ei kuitenkaan ole tiedetty, miten aivot onnistuvat tässä tehtävässä.

Tilanne on muuttunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden mittaan ja uusi näkemys perustuu peilineuroneiden yllättävään ja ennakoimattomaan keksimiseen. Näiden ”älykkäiden” aivosolujen ansiosta ymmärrämme toisiamme. Ne ovat kahden ihmisen välisen yhteyden fysiologinen perusta.

Peilineuroneilla näyttää olevan ominaisuuksia, jotka ulottuvat matkimisesta moraaliin, oppimisesta addiktioon, poliittisista sitoumuksista kuluttajan valintoihin, kaikkiin sosiaalisen kognition olennaisiin muotoihin. Näyttää siltä, että peilineuroneilla on laajat vaikutukset esimerkiksi kulttuurin, empatian, kielen, matkimisen, autismin ja psykoterapian ymmärtämiseen.

Ihmisten peilaus on ensimmäinen peilineuroneita suomeksi käsittelevä teos. Marco Iacoboni on neurotieteilijä ja aivokuvantamislaboratorion johtaja UCLAn lääketeiteellisessä tiedekunnassa. Hän on aktiivinen peilineuronien tutkija.