Kapea käytävä

60,00 

Daron Acemoglu ja James A. Robinson: Kapea käytävä, Valtiot, yhteiskunnat ja vapauden kohtalo.

Suomentanut Kimmo Pietiläinen.

ISBN 978-952-7367-01-8

Nidottu, 649 sivua + 16 sivun neliväriliite.

Kirjastoluokka 32.

Tuotetunnus (SKU): 978-952-7367-01-8 Osastot: , , ,

 

Miksi maat kaatuvat? –teoksen tekijät esittelevät tässä teoksessa uuden tavan tarkastella, miksi vapaus kukoistaa joissakin valtioissa, mutta jää muissa itsevaltiuden tai anarkian jalkoihin, ja miten vapaus voi kukoistaa uusista uhista huolimatta.

Vapaus ei ole asioiden “luonnollinen” tila. Miltei aina vahvat ovat alistaneet heikot ja voima ja normit ovat murskanneet ihmisen vapauden. Valtio on ollut niin heikko, että se ei ole kyennyt suojelemaan yksilöitä alistavilta normeilta tai niin vahva, että ihmiset eivät ole kyennet suojautumaan despooteilta.

Vapaus ilmaantuu vain, kun yhteiskunta mobilisoituu, osallistuu aktiivisesti politiikkaan ja pitää puolensa valtiota ja eliittejä vastaan. Samalla valtion on oltava riittävän vahva suojatakseen ihmisiä anarkialta ja yhteisön mielivaltaiselta normistolta.

Länsimaisen myytin mukaan poliittinen vakaus on kestävä rakenne, tasapainotila, johon ”valistuksen” prosessi johtaa. Tämän kirjan tekijöiden mukaan tämä staattinen näkemys on fantasiaa.

Vapaus on pikemmin valtion ja yhteiskunnan välissä jatkuvasti elävä kapea käytävä, jonka säilyttäminen edellyttää valtion ja yhteiskunnan jatkuvaa kamppailua. Oikeastaan ilman sitä vapaus katoaa joko despotismiin tai anarkiaan.

Valtion instituutioiden on kehityttävä jatkuvasti, kun haasteiden luonne ja yhteiskunnan tarpeet muuttuvat. Niinpä yhteiskunnan on kehitettävä jatkuvasti kykyään pitää valtio ja hallitsijat vastuuvelvollisina, kun valtioiden kyvyt kehittyvät. Kun tämä kamppailu muuttuu itseään vahvistavaksi, osapuolten on kehitettävä aikaisempaa rikkaampi kykyjen valikoima edetäkseen vapauden käytävässä.

Linkki Helsingin Sanomien uutiseen Daron Acemoglun edellisestä Suomen vierailusta.

Kirjan arviot Financial Timesissa ja Newsweekissä.

James Robinsonille on myönnetty Helsingin yliopiston oikeusvaltiokeskuksen ja Leo Mechelin -säätiön oikeusvaltiopalkinto 26.10.2023.

Daron Acemoglu

Daron Acemoglu Helsingissä Yrjö Jahnsson -luennolla 24.4.2019. Kädessään hänellä on edellisen kirjansa Miksi maat kaatuvat suomenkielinen laitos.

Tutustu Acemoglun ja Robinsonin edelliseen kirjaan Miksi maat kaatuvat? linkistä.

Saatat myös pitää...