Keitä olemme ja miten päädyimme tähän

40,00 

David Reich, Keitä me olemme ja miten päädyimme tähän – muinais-DNA ja ihmisen menneisyyden uusi tiede
Alkuteos: Who We Are and How We Got Here
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-92-6
Kirjastoluokka 56.4
Painovuosi 2018
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697926 Osastot: , , ,

Tietyssä paikassa nykyään elävät ihmiset eivät juuri koskaan polveudu paikalla aikaisemmin eläneistä. He ovat kansojen vaeltamisen ja risteytymisen tuloksia. Puhtaita väestöjä ei ole.

Muinaisista luista eristetyn DNA:n eli muinais-DNA:n tutkimus on muuttamassa perusteellisesti käsitykset ihmislajin esihistoriasta ja tämä on uuden tieteenalan keskeinen löydös.

Aikaisemmin syvähistoriaa voitiin selvittää vain arkeologian löydöksillä ja kielitieteellisillä päätelmillä. Monien suurten teknologisten keksintöjen ansiosta koko perimän DNA on muutaman viime vuoden mittaan noussut näiden rinnalle. DNA säilyy aikojen saatossa suhteellisen muuttumattomana ja sen ansiosta voidaan verrata eri paikoista löytyneitä luuston jäännöksiä.

David Reich esittelee muinais-DNA:n paljastamia häkellyttäviä tuloksia ja hahmottelee eri mantereiden väestöjen kehityskaaret tällä hetkellä käytössä olevan aineiston perusteella. Vain 10 000 vuotta sitten maailman väestöjen suhteet olivat täysin erilaiset kuin nykyään.

Muinais-DNA:lla on myös vaikutuksensa nykyisten väestöjen piirteisiin. Esimerkiksi käsitys rodusta on rakennettava uudelleen ja DNA:han jääneet arvet kertovat karua kieltä ihmisten ja sukupuolten epätasa-arvon historiasta.

David Reich on genetiikan professori Harvard Medical Schoolissa ja Howard Hughes Medical Instituten tutkija. Hän on yksi muinais-DNA-alan perustajista.

Muinaisgenetiikan tutkimus palkittiin vuonna 2022 Nobelilla, kun Svante Pääbolle myönnettiin biologian ja lääketieteen Nobel ansioista sen tutkimuksessa. Reichin kirja on ensimmäinen yleisesitys Homo sapiensin muinaisgenetiikasta suomen kielellä.

Jared Diamondin arvio Reichin kirjasta The New York Timesissa.

Reichin kirjan arvio The Guardianissa.