Miksi maat kaatuvat

50,00 

Daron Acemoglu, James A. Robinson, Miksi maat kaatuvat, Vallan, vaurauden ja varattomuuden synty
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-59-9
Kirjastoluokka 32
Sivumäärä 495 sivua
Painovuosi 2013
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697599 Osastot: , ,
Daron Acemoglu

Daron Acemoglu esittelee kirjansa suomenkielistä laitosta Yrjö Jahnssonin luennolla Helsingissä 24.4.2019.

Kaatavatko kulttuuri, ilmasto vai maantiede maat? Vai kenties tietämättömyys oikeista toimenpiteistä?
Ei. Yksikään näistä tekijöistä ei ole ollut ratkaiseva tai kohtalo. Miten siis selitetään se, että Botswanasta on tullut yksi maailman nopeimmin kasvavista maista, mutta Zimbabwen, Kongon tai Sierra Leonen kaltaiset Afrikan valtiot ovat juuttuneet köyhyyteen ja väkivaltaan?

Daron Acemoglu ja James A. Robinson osoittavat kiistatta ja monin modernein ja historiasta otetuin esimerkein, että ihmisen itsensä rakentamat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ovat taloudellisen menestyksen (tai sen puuttumisen) perusta.

Viisitoista vuotta kestäneen tutkimustyönsä perusteella Acemoglu ja Robinson jakavat instituutiot kahteen luokkaan: inklusiivisiin ja ekstraktiivisiin. Inklusiiviset ottavat kaikki kansalaiset yhteiskunnan toimintaan ja luovat heille kannustimet omatoimisuudelle ja menestykselle. Ekstraktiiviset instituutiot taas vievät kansalaisten työn tulokset ja käytännössä tukahduttavat kehityksen.
Ja inklusiiviset instituutiot ovat normina vauraissa maissa.

Teoriansa pohjalta Acemoglu ja Robinson tarttuvat muun muassa seuraaviin ongelmiin:
Kiina on rakentanut autoritaarisuuteen perustuvan kasvun. Jatkaako se samalla uralla ja ottaa lännen kiinni?

Ovatko Yhdysvaltain parhaat päivät takana? Onko se siirtymässä eliittien valtaa vastustavasta hyvästä kierteestä noidankehään, joka rikastuttaa pientä vähemmistöä ja antaa sille kaiken vallan?
Mikä on tehokkain tapa auttaa köyhyyteen juuttuneet miljardit vaurauteen johtavalle tielle?

Daron Acemoglu on MIT:ssä työskentelevä taloustieteen professori ja James A. Robinson Harvardin yliopistossa työskentelevä hallintotieteen professori.

Alla olevalla videolla Robinson selittää Googlella pitämässään esitelmässä, mistä kirjassa on kyse ja miksi Korean satellittikuvassa Pohjois-Korea on pimeä ja Etelä-Korea valaistu (vinkki: selitys ei ole ”kommunismi ja kapitalismi”).

James Robinsonille on myönnetty Helsingin yliopiston oikeusvaltiokeskuksen ja Leo Mechelin -säätiön oikeusvaltiopalkinto 26.20.2023.

 

Saatat myös pitää...