”Korrelaatio ei ole kausaatio.” Lähes satavuotias mantra on käytännössä estänyt kausaatiosta eli syystä ja seurauksesta puhumisen tieteessä. ”Miksi”-kysymys on ollut kielletty.
Nyt tabu on kaadettu. Tekoälytutkija Judea Pearlin johtama kausaatiomullistus on poistanut tämän tiedon luonnetta koskevan rajoituksen ja tuonut kausaation tutkimuksen tieteen ytimeen.
Tässä teoksessa Judea Pearl ja Dana Mackenzie selittävät, miksi kausaatio, joka ilmenee kyvyssämme kuvitella tekojemme seuraukset, on yksi ihminen suurimmista lahjoista ja miten tämä lahja on nyt tieteenkin käytössä.
Kirja alkaa yksinkertaisista tilanteista, mutta etenee aikamme vaikeimpiin kausaalisiin ongelmiin, kuten paransiko lääke sairauden, syrjiikö työnantaja työpaikan hakijoita ja onko ilmastonmuutos lämpöaallon syy. Kausaalisen ajattelun ansiosta pystymme nyt vastaamaan aikaisemmin tieteen ulottumattomissa olleisiin kysymyksiin kuvittelemalla, mitä olisi seurannut, jos olisi tapahtunut jotakin, joka ei tapahtunut. Pearlin tutkimustyö opettaa vastaamaan tällaisiin kontrafraktuaalisiin eli tosiasioiden vastaisiin pohdintoihin matemaattisen täsmällisesti.
Kausaation syvällisimmät sovellukset ovat ehkä tekoälyn alalla. Nykyiset tietokoneet oppivat yksinomaan korrelaatioilla, mutta kausaalinen ajattelu muuttaa ne oikeiksi tieteilijöiksi. Ja koska kausaalinen ajattelu paljastaa syyllisyyden, se voi muuttaa tietokoneet moraalisiksi olennoiksi. Se olisi kenties aikamme tärkein tietokoneiden sovellus.
Judea Pearlin kirjan arvio The Atlanticissa.
Judea Pearlia ja hänen kirjaansa käsittelevä artikkeli Quanta Magazinessa.