Moraalinen maisema

40,00 

Sam Harris, Moraalinen maisema, Miten tiede määrittää inhimilliset arvot
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-40-7
Kirjastoluokka 17.1
Sivumäärä 309 sivua
Painovuosi 2010
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697407 Osastot: ,

Tässä haastavassa kirjassa Sam Harris murtaa tieteellisten faktojen ja moraalisten arvojen väliin pystytetyn muurin. Hän osoittaa, että muuria ei oikeastaan ole ja että useimmat yksinkertaisesti erehtyvät moraalin ja tieteellisen tiedon välisestä suhteesta.

Moraali ei ole tieteen ulottumattomissa, vaan se on osa aivotoimintaamme.

Tiede osaa mitata aivotoimintaa ja tehdä sitä koskevia kokeita ja päätelmiä, joten moraalikin on tutkivan tieteen piiriin kuuluva ilmiö. Harris kuvaa, miten moraaliin liittyvä aivotutkimus on jo nyt mahdollista.

Harrisin mukaan moraalia on tutkittava ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin käsittein, jolloin avautuu ”moraalinen maisema” huippuineen ja laaksoineen opastamaan yksilön ja yhteiskunnan moraalista käyttäytymistä.

Aikanaan tiede kerää paljon moraaliin liittyvää aivotoimintaa koskevaa tietoa. Silloin voimme tieteeseen perustuen määrittää moraalisesti oikean ja väärän, ja uskontoon ja muunlaiseen annettuun auktoriteettiin perustuva ajattelu voidaan poistaa moraalin pohdinnasta samalla tavalla kuin se on poistettu esimerkiksi fysiikan ja biologian tutkimuksesta.

Suomeksi on aikaisemmin julkaistu Sam Harrisin teos Uskon loppu.