Olemmeko riittävän älykkäät tunnistamaan, kuinka älykkäitä eläimet ovat?

40,00 

Frans de Waal, Olemmeko riittävän älykkäät tunnistamaan, kuinka älykkäitä eläimet ovat?
Suomentaja Juha Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-87-2
Kirjastoluokka 56
Painovuosi 2018
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697872 Osastot: ,

Mikä erottaa sinun mielesi eläimen mielestä? Ehkä sanot kykysi rakentaa työkaluja, itsestä tietoisuutesi tai käsityksesi menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Olemme määritelleet tällaisilla ominaisuuksilla itsemme planeettamme ylivoimaisimmaksi lajiksi, mutta viime aikoina nämä väitteet ovat heikentyneet tai todistettu vääriksi eläinten kognition tutkimuksen mullistuksessa. Mustekalat käyttävät kookospähkinän kuoria, norsut luokittelevat ihmiset iän, sukupuolen ja kielen mukaan ja nuoren Ayumu-simpanssin pikamuisti on paljon parempi kuin ihmisen. Delfiinien, varisten, lampaiden, papukaijojen, ampiaisten, valaiden, lepakoiden tutkimus on tuottanut ihmisen ylivoimaisuuden kyseenalaistavia havaintoja.

Maineikas eläinten kognition tutkija Frans de Waal selvittää tällaisten tulosten perusteella eläinten älykkyyden laajuutta ja syvyyttä ja esittää sitä koskevaan mullistukseen osallistuneen kuvauksen siitä, miten eläinten todellinen älykkyys on paljastunut, miten perinteinen viisaus on syrjäytetty ja miten olemme aivan liian pitkään aliarvioineet eläinten kyvyt.

de Waal kertoo tässä kirjassa, miten eläimiä koskeva mekanistinen käsitys nousi ja kaatui ja meidän mielemme on avautunut näkemään, että eläinten mieli on paljon olettamaamme hienopiirteisempi ja kompleksisempi. Hän pakottaa ajattelemaan käsityksemme eläimistä uudelleen.

Teoksen arvio American Psychological Associationin APA PSycNet-julkaisussa.

Teoksen arvio The Guardianissa.

Frans de Waal Brysselissä 2018

Frans de Waal Brysselissä 2018.