Jokainen hyötyisi tulevaisuuteen katsomisesta, jos osaisimme tehdä sen oikein. Osaisimme ostaa osakkeita, juonia politiikassa, lanseerata uusia tuotteita tai yksinkertaisesti suunnitella arjen elämää.
Valitettavasti me ihmiset olemme todella huonoja ennustajia.
Vuonna 2005 professori Philip E. Tetlock todisti tämän laajan kokeensa tuloksella: jopa asiantuntijoiden ennustukset omalla alallaan ovat vain hieman sattumanvaraista arvausta parempia.
Tutkimuksen osatulos oli kuitenkin, että jotkut asiantuntijat ovat johdonmukaisesti vertaisiaan parempia. Miksi? Ja voiko taidon oppia?
Superennustajat on yhteenveto Tetlockin uudesta tutkimuksesta, Hyvä arvio –projektista, joka selvittää näitä kysymyksiä. Kymmenettuhannet tavalliset vapaaehtoiset ryhtyivät ennustamaan asiantuntemuksensa ulkopuolella olevia maailman tapahtumia ja kävi ilmi, että osa heistä suoriutui hämmästyttävän hyvin. He ylittivät asetetut tavoitteet ja voittivat kilpailijansa ja ennustusmarkkinat. He olivat jopa parempia kuin tiedustelutiedon analyytikoiden kollektiiviset tulokset.
Superennustajat kertoo, miten nämä ihmiset toimivat. Ennustaminen ei edellytä valtavia tietokoneita tai salaperäisiä menetelmiä. Superennustajat keräävät aineistoaan eri lähteistä, heidän ajattelunsa perustuu todennäköisyyksiin, he työskentelevät ryhmissä, pitävät kirjaa tuloksistaan ja ennen kaikkea ovat valmiit myöntämään virheensä ja muuttamaan mielipiteitään.
Kirjasta sanottua:
”Jos olisin johtaja, heittäisin johtamisen tusinaoppaat nurkkaan ja lukisin Superennustajat tarkkaan.”
-Timo Paukku, Helsingin Sanomat
”Mikä selittää joidenkin ihmisten kyvyn ennustaa ja nähdä tulevaisuuteen? Miten he ajattelevat? Tetlockin mukaan superennustajat ovat älykkäitä ja monipuolisesti maailmaa seuraavia ihmisiä, mutteivät kuitenkaan huippuälykkäitä. Sen sijaan kyse on heidän toiminnastaan ja heidän asenteestaan.”