Albert Einstein sanoi, että hyvä tieteellinen teoria on selitettävissä älykkäälle maallikolle. Syvällä asioiden sydämessä selittää hiukkasfysiikan nykyisen perusteorian, niin sanotun standardimallin, juuri Einsteinin edellyttämällä tavalla.
Kaikkien suurten teorioiden tapaan standardimallikin etsii vastauksia peruskysymyksiin. Sille ne ovat pienistä pienimmän eli aineen perusrakenteen ja suurista suurimman eli maailmankaikkeuden synnyn ja kehityksen arvoitusten ratkaiseminen.
Standardimalli on 1900-luvun tieteen suuria saavutuksia, jonka luomiseen osallistuivat miltei kaikki tuon aikakauden suuret fyysikot. Se on jättimäisten hiukkaskiihdytinten koeaineistosta luotu teoria ja se selittää, miten meidän maailmamme aine syntyy kokeissa löytyneistä perushiukkasista.
Syvällä asioiden sydämessä ei kuitenkaan tyydy aineen ”rakennuspalikoiden” esittelyyn, vaan se yhdistää kokeiden maailman teorian luomiseen ja avaa näkymiä hiukkasfysiikan suuriin, avoimiin kysymyksiin. Teos esittelee myös uudet, piakkoin käyttöön otettavat mittalaitteet, joiden tarkoituksena on vastata näihin kysymyksiin. Suuri kysymys kuuluu, olemmeko nyt aineen lopullisen rakenteen selvittämisen kynnyksellä.
Bruce A. Schumm on fysiikan professori University of California at Santa Cruzissa.