Wall Streetin fysiikka

40,00 

James Owen Weatherall, Wall Streetin fysiikka, Ennustamttoman ennustamisen lyhyt historia
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-65-0
Kirjastoluokka 36
Sivumäärä 290 sivua
Painovuosi 2013
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697650 Osastot: , , ,

Fysiikan merkitys rahoituksessa on paljon syvällisempi kuin sen luomat mahdottoman monimutkaiset mallit ja valloilleen päässeet kvantit.

Vuoden 2008 romahduksen jälkeen Warren Buffett varoitti maineikkaasti ”kaavoja tuovista nörteistä”. Tässä teoksessa James Owen Weatherall kuitenkin osoittaa, että kaikki nörtit eivät ole samanlaisia.

Vaikka monet Wall Streetillä toimineet matemaatikot, fyysikot ja ohjelmoijat kaatuivat, kun heidän abstraktionsa törmäsivät todellisuuteen, erityinen fyysikoiden laji on onnistunut häikäisevästi rahoitusmullistusten historiassa.

Wall Streetin fysiikka kulkee Las Vegasin kulta-ajan uhkapeleistä Yhdysvaltain valtionlaboratorioiden ja yippikommuunien kautta nykyaikaan ja kuvaa, miten fyysikot sovelsivat tiedettään osaan talouden visaisimmista ongelmista, kuten optioiden hinnoitteluun ja kupliin.

Viime aikojen kriisit johtuvat osittain mallien pettämisestä, mutta vielä enemmän ne johtuvat siitä, että erittäin maineikkaat rahoitusinstituutiot käyttivät malleja väärin. Ei ymmärretty, että malleilla on rajoituksensa ja että ne eivät toimi, kun rajat ylitetään. Vuoteen 2008 tultaessa hienostuneet mallit oli annettu ihmisille, jotka eivät ymmärtäneet, mitä varten ne olivat luotu, eivätkä edes välittäneet.

Samaan aikaan fyysikoiden johtamien, varsin tuntemattomien suojarahastojen tuotto oli jopa 2500 prosenttia 1990-luvulta lähtien. Miksi? He ymmärsivät mallinsa ja parantelivat niitä: he olivat muita fiksumpia.

Ratkaisu ei siis ollut luopua malleista, vaan kehittää niitä.

James Owen Weatherall on Harvardissa tohtoriksi väitellyt fyysikko, filosofi ja matemaatikko. Hän on tällä hetkellä logiikan ja tieteenfilosofian apulaisprofessori University of California, Irvinessä.