fbpx
0
Uutiset

Syksyn 2017 uutuudet

By 28.8.20177 marraskuun, 2019No Comments

Terra Cognita Oy:n 20. toimintavuosi alkaa. Alusta lähtien Terra Cognita on keskittynyt korkealuokkaisen, lähinnä luonnontieteellisen tietokirjallisuuden tuottamiseen.
Terra Cognita Oy:n syksyn 2017 ohjelma jatkaa tätä linjaa. Uutuudet esittelevät sekä uutta ja ajankohtaista ajattelua että tuovat jälleen muutaman maailmankulttuurin keskeisiä, osittain huolestuttavia piirteitä käsittelevän teoksen suomenkieliseen kirjallisuuteen.
Tänä syksynä Terra Cognita julkaisee kaikkiaan 7 uutta kirjaa.
***
MATEMATIIKKA JA FYSIIKKA
Geoffrey West, Skaala, Elämän ja kuoleman universaalit lait eliöissä, suurkaupungeissa ja yhtiöissä, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-84-1, 497 sivua, ovh, € 50,00.

Suurta huomiota aikoinaan herättänyt kaaoksen ja kompleksisuuden teoria on viime vuosina yhdistetty suuraineistoon (Big Data). Ensimmäistä kertaa on voitu tutkia laajalla aineistolla, miten suurkaupungit ja yhtiöt kehittyvät ajan mittaan.
Fyysikko Geoffrey West on työtovereineen löytänyt näistä ilmiöistä hämmästyttäviä säännönmukaisuuksia. On syntymässä suurkaupunkien ja yhtiöiden matemaattinen teoria.
Skaala vastaa moniin tärkeisiin kysymyksiin, kuten miksi suurkaupungit ovat niin pitkäikäisiä, mutta yhtiöt eivät, miksi suurkaupungit näyttävät kasvavan rajatta ja ovat kohta planeettamme näkyvin ihmisen aikaansaannos, sekä miten suurkaupunkien teorialla voidaan ohjata ihmiskunnan tulevaisuutta.
Ilmestyy syyskuussa 2017.
***
Richard A. Muller, Nyt, Ajan fysiikka, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5607-81-0, 340 sivua, € 40,00.

Miksi hetki nyt on niin vaikeasti määritettävä? Miksei ajattelumme ei saa siitä otetta?
Tässä teoksessa tunnettu hiukkasfyysikko pohtii vuosien mittaan esitettyjä käsityksiä ajasta ja sen kulusta ja päätyy omaan teoriaansa.
Suuri alkuräjähdys olikin 4-ulotteinen ja avaruuden ohella se loi ajan. Hetki nyt on laajenevan aika-avaruuden aika-ulottuuden eturintama. Aika kulkee, koska koko ajan syntyy uutta aikaa.
Ilmestyy syyskuussa 2017.
***
BIOLOGIA
Frans de Waal, Olemmeko riittävän älykkäitä huomaamaan, miten älykkäitä eläimet ovat, suom. Juha Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-83-4, 250 sivua, ovh. € 40,00.

Frans de Waal

Frans de Waal, Kuva: Catherine Marin, Wikimedia Commons.

Kädellisten tutkija Frans de Waal kerää tässä teoksessa tutkimustiedon eläinten älykkäästä käyttäytymisestä.
Osoittautuu, että älykkyys ei ole ihmisen erottava ominaisuus, vaan eläimet toimivat omissa ympäristöissään tavoilla, joiden paras selitys on älykkyys.
Frans de Waalin mielestä on aika arvioida eläinten älykkyys uudelleen ja luopua ennakkoluuloihimme perustuneesta virheellisestä ylimielestämme tässä asiassa.
Ilmestyy lokakuussa 2017.
***
YHTEISKUNNALLISIA VINOUTUMIA
Daniel Levitin, Valheiden käsikirja, Miten ajatella kriittisesti totuuden jälkeisenä aikana, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-83-4, 250 sivua, ovh. € 40,00.

Daniel Levitin

Daniel Levitin, kuva: ©Peter Prato

Maailma on yhtäkkiä havahtunut vaihtoehtoisiin totuuksiin, valeuutisiin, disinformaatioon ja monenlaisiin muihin laajamittaisen valehtelun muotoihin.
Valheiden käsikirja opastaa arvioimaan arkielämässä päivittäin eteen tulevia “tietoja” ja “totuuksia” ja auttaa seulomaan varsinaisen tiedon kaikesta muusta monesta suunnasta tulevasta. Daniel Levitinin hauskasti esittelemät valheenpaljastusvälineet ovat yksinkertaisia, ne ulottuvat logiikasta aritmetiikkaan ja jokainen osaa käyttää niitä.
Daniel Levitin on McGill Universityssä, Montrealissa työskentelevä psykologian professori.
Ilmestynyt syyskuussa 2017. Lue lisää kirjan sivulta.
***
Cathy O’Neil, Matikkatuhoaseet, Miten suuraineisto lisää eriarvoisuutta ja uhkaa demokratiaa, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5687-82-7, 232 sivua, ovh. € 40,00.

Cathy O'Neil

Cathy O’Neil, Kuva: Laura McHugh, CC BY-ND 2.0

Matemaatikko Cathy O’Neil on perehtynyt liike-elämän tapaan käyttää vapaaehtoisesti tai muuten antamaamme yksityis- ja henkilökohtaista aineistoamme myös meitä vastaan.
Valtavien aineistojen keruu on mahdollistanut äärimmäisen henkilökohtaisen vaalimainonnan kohdistamisen, vakuutuksen myynnin riskien minimoinnin, työntekijöiden tekemän työn arvioinnin, korkeakoulujen maailmanlaajuisen luokittelun ja paljon muuta. On syntynyt matemaattisiin algoritmeihin perustuvia matikkatuhoaseita ja niitä voidaan käyttää demokratiaa vastaan. Tulokset eivät ole kaikille myönteisiä.
Cathy O’Neil pääsi äskettäin arvostetun Politico-lehden 50 Amerikan politiikkaa järisyttävän ajatuksen ja ajattelijan listalle.

Ilmestynyt syyskuussa 2017. Lue lisää kirjan sivulta.
***
Tom Nichols, Asiantuntemuksen kuolema, Vakiintuneen tiedon vastainen kampanja ja miksi se on tärkeä, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN978-952-5697-86-5, 250 sivua, ovh. € 40,00.
Teknologian kehityksen ansiosta informaatiota on nyt enemmän ja helpommin tarjolla kuin koskaan. Se ei kuitenkaan ole johtanut uudenlaiseen valistuksen aikaan. Päin vastoin.
Valtio-opin tutkija ja Yhdysvaltain Venäjän suhteiden asiantuntija Tom Nichols kertoo tässä teoksessa, miten perinteinen asiantuntemus on syrjäytetty ja miten on yleisesti alettu ajatella, että kaikki mielipiteet, ajatukset ja totuudet ovat samanarvoisia.
Paradoksaalisesti informaation lisääntynyt demokraattinen leviäminen ei ole tuottanut aikaisempaa oppineempaa kansaa, vaan huonosti informoitujen ja vihaisten kansalaisten joukkoja.
Tom Nichols pääsi äskettäin arvostetun Politico-lehden 50 Amerikan politiikkaa järisyttävän ajatuksen ja ajattelijan listalle.
Ilmestyyy lokakuussa 2017.
****
Adam Alter, Vastustamaton, miksemme pysty lopettamaan tsekkausta, skrollausta, klikkausta ja seuraamista, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-85-8, 340 sivua, ovh. € 40,00.

Adam Alter

Adam Alter, kuva: John Fitzgerald.

Tämä teos paljastaa sosiaalisen median ja digitaalisen maailman pimeän puolen. Ne ovat äärimmäisen koukuttavia ja ne aiheuttavat päihdeaddiktioon verrattavia riippuvuuksia.
New York Universityn Stern-liikkeenjohdonkoulussa työskentelevä psykologian professori Adam Alter kertoo, miten nämä käyttäytymisaddiktiot syntyvät, kuinka yleisiä ne ovat, miten digimaailma on tarkoituksellisesti suunniteltu tuottamaan niitä ja miksi ne ovat vaarallisia.
Sosiaalisen median käyttäytymisaddiktiot poikkeavat aikaisemmista riippuvuuksista siinä mielessä, että ne ovat ympäristössämme pysyvästi.
Ilmestyy lokakuussa 2017.
***
LISÄTIETOJA: KIMMO PIETILÄINEN
puh. 050-433 8035
kimmo.pietilainen@terracognita.fi
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Leave a Reply