fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 31: Insinöörilogiikkaa

By 29.5.20167 marraskuun, 2019One Comment

Keksijä rakensi nerokkaan 181 peräkkäisestä hammasrattaasta koostuvan mekanismin. Ensimmäinen ratas pyöritti toista, toinen kolmatta ja niin edelleen siten, että viimeinen eli 181. hammasratas oli yhteydessä ensimmäiseen hammasrattaseen. Mutta pyörikö mekanismi?
Pähkinä on napattu Kimmo Pietiläisen kokoamasta ongelmakirjasta 200 ongelmaa.


Viime sunnuntaipähkinän ratkaisu: Voittoa tuli 2 euroa.
Toiset päättelevät, että kauppias tekee ensin euron voittoa, sitten euron tappiota ja jälleen euron voittoa, minkä jälkeen kauppias on nollilla. Lopulta myymällä tavaran kauppias tekee euron voittoa, mikä on hänen lopullinen voittonsa.
Toiset taas päättelevät, että kauppias tekeen ensin euron voittoa, mutta tekee sitten kaksi euroa tappiota ostamalla tavaran, josta maksoi alunperin 7 euroa. Tässä vaiheessa kauppias olisi siis euron tappiolla. Hän saa euronsa takaisin myymällä tavaran kymmenellä eurolla ja jää lopulta nollille.
Molemmat päättelyt ovat vääriä.
Oikean vastauksen voi päätellä vaikkapa kirjanpitäjän logiikalla seuraavasti. Kauppias käyttää rahaa yhteensä 7 € + 9 € = 16 € (menot). Kauppiaan myynnistä saamat tulot ovat 8 € + 10 € = 18 €. Voitto on tulojen ja menojen erotus, joten voitoksi saadaan 2€ .

Kuva: Kevin Utting, Crane Gears, CC-BY-2.0

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion One Comment

Leave a Reply