Käärmeistä ja hyönteisistä

25,00 

Francesco Redi, Käärmeistä ja hyönteisistä
Suomentaja Anto Leikola
ISBN 978-952-5697-41-4
Kirjastoluokka 56.41
Sivumäärä 257 sivua
Painovuosi 2010
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697414 Osastot: ,

Arezzolainen Francesco Redi (1626 – 1697), Toscanan suurherttuoiden hovilääkäri ja maineikkaan Accademia del Cimenton, ”Kokeiden akatemian”, jäsen, on luonnontieteen merkkimiehiä, yksi kokeellisen biologian perustajista.

Redi nimitti itseään ”luonnon asioissa maailman epäuskoisimmaksi ihmiseksi”: mitään luonnontieteeseen kuuluvaa ei sovi uskoa, elleivät havainnot ja kokeet varmista sitä. Hän osoitti, että kärpäset ja pikkueläimet, saati hiiret ja sammakot, eivät sikiä itsestään vaan kaltaisistaan vanhemmista, toisin kuin kaikki ”muinaiset ja nykyiset” filosofit kuvittelivat. Hän teki myös valtavan määrän havaintoja ja kokeita muista elollisen luonnon ilmiöistä, kuten käärmeiden ja skorpionien myrkyistä, mehiläisten lisääntymisestä ja loiseläimistä kumoten vanhoja huhuja ja uskomuksia. Hänen jälkiään on kokeellinen biologia seurannut jo yli kolmen vuosisadan ajan.

Redin teokset levisivät latinankielisinä käännöksinä nopeasti aikansa tieteelliseen maailmaan. Kotimaassaan hän on pysynyt vuosisatansa proosakirjallisuuden klassikkona, jonka pääteokset ovat jatkuvasti saatavilla. Myös runoilijana hänet tunnetaan lähinnä laajasta dityrambistaan ”Bacchus Toscanassa”.

Selkeä kielenkäyttö, väliin ironiaan taipuva verraton huumori ja polveileva, toisinaan lähes jutusteleva tyyli, jossa selostuksia biologisista kokeista höystetään milloin italialaisilla, milloin latinalaisilla ja kreikkalaisilla runokatkelmilla, tekevät Redin teoksista nautittavaa lukemista niillekin, joiden harrastukset eivät suuntaudu käärmeenmyrkkyihin tai hyösteisten sikiämiseen.