Kelpoisimman valmistus

40,00 

Sean B. Carroll, Kelpoisimman valmistus, DNA ja evoluution kiistattomat todisteet
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-16-2
Kirjastoluokka 56.4
Sivumäärä 280 sivua
Painovuosi 2008
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697162 Osastot: ,

DNA on kaikkien olentojen rakennesuunnitelma – se sisältää arkielämän toimintaohjeet ja seuraavan sukupolven rakenteen.

Viime vuosina on paljastunut DNA:n uusi, tärkeä ulottuvuus: se sisältää valtavan, yksityiskohtaisen aineiston lajien sopeutumisesta ja muuttumisesta. Nyt tiedämme täsmälleen, mitkä DNA:n muutokset ovat johtaneet esimerkiksi kylmissä merissä eläviin, hemoglobiinittomiin jääkaloihin tai märehtiviin apinoihin.

Viimeinkin ymmärrämme sekä miten kelpoisin jää eloon että miten se on valmistettu.

Tutkijat osaavat tehdä nyt elämällekin television rikossarjojen oikeuslääketieteellisen DNA-testin, ja se todistaa kiistatta Darwinin keskeiset periaatteet, mutta lisäksi se on tuottanut useita yllätyksiä.

Jokaisen eliön DNA:ssa on joukko ”kuolemattomia” geenejä, jotka ilmaantuivat kolmisen miljardia vuotta sitten ja jotka ovat luonnonvalinnan ansiosta selviytyneet mutaatioiden jatkuvasta pommituksesta.

Toinen yllätys on fossiiligeenien löytyminen. Nämä DNA:n palat olivat aikoinaan ehjiä ja esi-isiemme käytössä, mutta kun niiden käytöstä luovuttiin, mutaatiot tuhosivat ne. Nyt ne selittävät, miten piirteemme ovat syntyneet.

Ehkä suurin yllätys on, miten DNA-aineisto todistaa, että evoluutio voi toistaa ja toistaakin itseään. Samankaltaisia tai samoja sopeutumia on havaittu niinkin erilaisista lajeista kuin perhosista ja ihmisistä. Tämän seurauksena kaatuu vanha ajatus, että uudelleen alettuaan elämä johtaisi nykyisestä täysin poikkeavaan tulokseen.

Kelpoisimman valmistus kertoo, miten uudet tulokset kiistatta osoitavat, että evoluutio on todellista, ja miten evoluutio toimii lajien, yksilöiden ja geenien tasolla.

Sean B. Carroll on genetiikan professori University of Wisconsin–Madisonissa ja Howard Hughes Medical Instituten tutkija. Hänen aikaisempi teoksensa Loputtomat kauniit muodot käsittelee alkionkehitystä ja evoluutiota.