Pyhän uudelleen keksiminen

40,00 

Stuart A. Kauffman, Puhän uudelleen keksiminen, Uusi näkemys järjestä, luonnontieteestä ja uskonnosta
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-30-8
Kirjastoluokka 16
Sivumäärä 356 sivua
Painovuosi 2010
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697308 Osastot: , ,

Katso 3,8 miljardia vuotta kestäneen evoluution tuottamaa, elävässä solussa yhtenäistynyttä monimutkaisuutta. Onko kunnioittavampaa olettaa, että luonnon yläpuolella oleva Jumala loi solun kerralla, vai ymmärtää totuus: Elävä solu kehittyi ilman Luojaa, ilman kaikkivoipaa kättä ja se syntyi itsestään kehittyvän biosfäärin luomuksena?

Totuus on paljon loistavampi, paljon suuremman kunnioituksen ja ihailun arvoinen kuin muinaiset luomismyyttimme.

Pyhän uudelleen keksiminen ehdottaa uutta käsitystä luonnon jumalallisuudelle, joka perustuu ilmaantuvaan luonnontieteelliseen maailmankuvaan. Stuart Kauffman ei pyri sijoittamaan ”jumalaa” kylmään, elottomaan maailmankaikkeuteen. Sen sijaan hän esittää, että pyhänä pitämämme jumalallisuuden piirteet, kuten luovuus, merkitys ja tarkoituksellinen toiminta, ovatkin maailmankaikkeuden ominaisuuksia ja että niitä voidaan tutkia luonnontieteellisesti. Kirjan mittaan Kauffman esittää hätkähdyttäviä uusia ajatuksia muun muassa solubiologiasta, taloustieteestä, mielen filosofiasta ja luonnontieteen ja uskonnon suhteesta.

Emergenssin eli ilmaantumisen todellisen luonnontieteellisen merkityksen ymmärtäminen edellyttää, että ajattelemme uudelleen kaiken solun toiminnasta kansantalouden kasvuun, ja samalla luomme pyhälle uuden, modernin merkityksen.

Stuart A. Kauffman on maineikas kompleksisuuden tutkija ja fidipro-professori Tampereen teknillisessä yliopistossa.