Loputtomat kauniit muodot

40,00 

Sean B. Carroll, Loputtomat kauniit muodot
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-03-2
Kirjastoluokka 56.41
Sivumäärä 328 sivua
Painovuosi 2007
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697032 Osasto:

Parinkymmenen viime vuoden mittaan alkionkehitysoppi eli embryologia ja kehitysoppi eli evoluutioteoria ovat yhtyneet. On syntynyt uusi ala nimeltään evolutiivinen alkionkehitysoppi, lyhyesti evodevo.

Aikaisemmin oli suuri arvoitus, miten alkioista kehittyi eri lajien erilaisia yksilöitä ja geenien tuntemuksen myötä mysteeri on monien mielestä vain syventynyt. Kuitenkin geenien tuntemuksen rinnalla kasvanut, mutta julkisuudessa paljon vähemmälle huomiolle jäänyt evodevo osoittaa, ettei arvoitusta ole. Arvoituksen ratkaisu perustuu vain muutamien vuosien ikäisiin laboratoriotuloksiin.

Evodevo selittää, miten hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy täysikasvuinen yksilö, ja ennen kaikkea, miten alkion solut molekyylien tasolla ohjaavat luonnon uskomattoman, suorastaan loputtomalta näyttävän muotojen runsauden synnyn. Samalla on jouduttu ajattelemaan monia biologian keskeisiä asioita uudelleen.

Loputtomat kauniit muodot on evodevon kertomus ja se selittää, miten luonnon loputtomat kauniit muodot todella syntyvät.

Biologi Sean B. Carroll on evodevon uranuurtajia ja alan tunnetuimpia tutkijoita. Hän työskentelee nimeään kantavassa laboratoriossa University of Wisconsinissa. Häneltä on julkaistu myös DNA:n toimintaa ja evoluutiota käsittelevä teos Kelpoisimman valmistus.