Marie Curie

40,00 

Susan Quinn, Marie Curie, Elämä
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 952-5202-52-6
Kirjastoluokka 99.1
Sivumäärä 534 sivua
Painovuosi 2001
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9525202526 Osastot: ,

Satakunta vuotta sitten Marie Curie keksi radioaktiivisuuden ja sai siitä fysiikan Nobelin-palkinnon vuonna 1903. Vuonna 1911 hän sai kemian Nobelin-palkinnon. Tämä toinen palkinto tuli radioaktiivisten alkuaineiden eristämisestä.

Mahtavista saavutuksistaan huolimatta hän on jäänyt kansan silmissä pyhimykseksi ja etäiseksi neroksi.

Susan Quinn on tutkinut Marie Curien sukulaisten ja ystävien vastikään julkisiksi tulleet yksityiset paperit ja muut asiakirjat. Tämän työn tuloksena hän on kirjoittanut maineikkaan tutkijan elämäkerran, jossa tämä osoittautuu intohimoiseksi ja monitasoiseksi ihmiseksi.

Tässä teoksessa seurataan Marien elämää itsepäisestä 16-vuotiaasta kotiopettajasta, joka opiskeli yöllä, Pierre Curien kanssa koettuun rakkauteen ja tieteelliseen yhteistyöhön, heidän hämmästyttävän tasa-arvoiseen avioliittoonsa ja Pierren traagiseen kuolemaan. Tässä teoksessa kerrotan myös, miten Ranskan tiedeakatemia ei ottanut Marie Curieta jäsenekseen ja miten ranskalainen julkisuus kohteli häntä, kun hänellä oli miltei toisen Nobelin palkinnon maksanut romanssi tiedemiestoverin kanssa.

Marie Curie on 1900-luvun keskeinen naisvaikuttaja ja hän on ollut tärkeä esikuva myös monille suomalaisille naisille, jotka ovat lähteneet luomaan uraansa miesten maailmaan. Tämä elämäkerta on ensimmäinen, joka tekee täyttä oikeutta Marie Curien poikkeukselliselle elämälle.