Suuri eturauhashuijaus

40,00 

Richard J. Ablin, Ronald Piana, Suuri eturauhashuijaus, Miten suuri lääketeollisuus kaappasi PSA-testin ja aiheutti julkisen terveydenhuollon katastrofin
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-79-7
Kirjastoluokka 59.54
Sivumäärä 279 sivua
Painovuosi 2016
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697797 Osasto:

Joka vuosi Suomessa tehdään sadoilletuhansille oireettomille miehille PSA-testi nopeasti leviävän, mutta suhteellisen harvinaisen eturauhassyövän muodon havaitsemiseksi. Kymmeniltätuhansilta testissä positiivisen tuloksen saaneilta miehiltä otetaan kudosnäyte eturauhassyövän toteamiseksi ja yli 1000:lta poistetaan eturauhanen. Vaikealla leikkauksella on usein rampauttavia sivuvaikutuksia, kuten pidätyskyvyttömyyttä, impotenssia ja psykologisia traumoja.
Järkyttävä tosiasia on, että useimmat näistä miehistä eivät olisi kuolleet eturauhassyöpään, sillä heidän sairastamansa syövän muoto etenee niin hitaasti, ettei se usein edes leviä eturauhasen ulkopuolelle heidän elinaikanaan.
Miten on jouduttu tilanteeseen, jossa tehdään näin paljon tarpeettomia testejä ja leikkauksia?
Tässä kirjassa patologian professori Richard J. Ablin kertoo, että PSA-testi ei ole syöpäspesifinen eli se ei havaitse täsmäävästi eturauhasen syöpää tai erota sen lajeja toisistaan, että PSA-testin tuloksista jopa 75 % on vääriä positiivisia ja mielivaltaisesti asetettujen hoidon aloittamisen rajojen seurauksena se vie terveitä miehiä tarpeettomaan hoitoon, joka saattaa tuhota heidän elämänsä.
Ablinin mukaan henkilökohtaisten ja taloudellisten etujen tavoittelun seurauksena PSA-testistä on tullut miljardien liiketoimintaa. Hän kuvaa, millaiset vaikutukset sillä on tarpeettomaan hoitoon joutuneille terveille miehille ja mitkä ovat sen kustannukset terveydenhuoltojärjestelmälle. Sanalla sanoen katastrofaaliset.