Tulella kypsennetty

40,00 

Richard Wrangham, Tulella kypsennetty, Miten keittotaito teki meistä ihmisiä
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-35-3
Kirjastoluokka 59.34
Sivumäärä 223 sivua
Painovuosi 2010
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697353 Osastot: , , ,

Ihmisen olemassaolo selitetään perinteisesti älykkyydellämme ja sopeutuvuudellamme. Tässä teoksessa maineikas kädellisten tutkija Richard Wrangham esittää häkellyttävän vaihtoehdon: menestyksemme evoluutiossa johtuu keittotaidostamme.

Wranghamin mullistava teoria osoittaa, että siirtymä raa’asta ravinnosta kypsennettyihin ruokiin oli keskeinen vaihe ihmisen evoluutiossa. Ihmisyys alkoi, kun esi-isämme alkoivat käyttää tulta.

Kun esi-isämme alkoivat kypsentää ruokaansa tulella, ruoansulatusjärjestelmämme kutistui ja aivomme kasvoivat. Aikaisemmin raa’an ruoan pureskeluun kulunut aika voitiin käyttää metsästämiseen ja leirin hoitamiseen. Ruoan kypsentämisestä tuli parisidosten ja avioliiton perusta, siitä syntyi kotitalous ja se johti jopa sukupuoleen perustuvaan työnjakoon.

Tulella kypsennetty jäljittää ihmisen elämän eri piirteet ruokavaliomme kehittymiseen ja tulen käyttöön ja avaa uuden näkemyksen siitä, miten meistä tuli nykyinen sosiaalinen, älykäs ja seksuaalinen ihmislaji.

Richard Wrangham on biologisen antropologian professori Harvardin yliopistossa, Peabody Museumin kädellisten käyttäytymisbiologian kuraattori ja Kibalen simpanssiprojektin johtaja Ugandassa. Hän on kirjoittanut useita oppineita teoksia alaltaan.