fbpx
0
Uutiset

Terra Cognita syksy 2018

By 2.10.20187 marraskuun, 2019No Comments

Terra Cognita julkaisee syksyllä 2018 ainakin 4 kirjaa. Viime aikoina kustannusalalla on kohistu uutena asiana Brainy Books -ilmiöstä. Sillä tarkoitetaan kirjoja, jotka esitellään merkittäviä uusia synteesejä ihmiskunnan suurista kysymyksistä. Terra Cognita on keskittynyt Brainy Booksien julkaisemiseen jo yli kaksikymmentä vuotta.
Tälläkin kertaa kirjamme käsittelevät tieteen olennaisia uusia ajatuksia, joilla on syvällinen maailmankuvallinen ja yhteiskunnallinen merkitys. Korkealuokkaiset tietokirjamme haastavat totunnaisen ajattelun ja tuovat uusia näkökulmia suuriin kysymyksiin.
Tekoälyä eri näkökulmista käsittelevät Max Tegmarkin kirja Elämä 3.0 ja Judea Pearlin kirja Miksi.
Geneetikko David Reichin kirja Keitä olemme ja miten päädyimme tänne käsittelee muinais-DNA:n tutkimusta ja sen hätkähdyttäviä seurauksia käsityksellemme historiastamme – sekä geneettisen historiantutkimuksen eettisiä kysymyksiä.
Riskienhallintaguru Nassim Talebin kirjasarja Incerton päättävä teos Oma nahka pelissä, joka käsittelee päätöksentekoa epävarmuuden vallitessa ja siihen liittyviä epäsymmetrioita.
Noson S. Yanofskyn kirjassa Perustellun tiedon rajat pureudutaan kysymyksiin, joista tiedetään matemaattisen varmasti, että niitä ei voida tietää.

SYKSYN KIRJAT

Elämä 3.0

Max Tegmark,Elämä 3.0 – Ihmisenä oleminen tekoälyn aikakaudella.
Suomentanut Kimmo Pietiläinen

Toistaiseksi tekoäly on melko tyhmä ja rajoittunut. Tällä hetkellä se kykenee vain hyvin määriteltyihin, toistettaviin tehtäviin. On kuitenkin perusteltua uskoa, että lähitulevaisuudessa onnistumme luomaan yleisen tekoälyn, joka pystyy samoihin kognitiviisin tehtäviin kuin ihminenkin, mutta suoriutuu niistä ylivoimaisesti.
Millaisia haasteita tämä luo ihmiskunnalle ja ihmisyydelle? Uhkakuvien maalailun sijaan Tegmark rakentaa erilaisia myönteisiä skenaarioita, joissa tekoäly voi rikastuttaa meidän kaikkien elämää paitsi taloudellisesti myös henkisesti. Se vaatii kuitenkin tulevaisuuden tietoista rakentamista.
Max Tegmark on mm. Steven Hawkingin kanssa julkaissut kosmologi MIT:stä. Hän on ollut perustamassa The Future of Life Institutea, joka pyrkii tukemaan ihmiskunnan myönteistä kehitystä teknologisen muutoksen aikakaudella. Heidän julkaisemansa tekoälyn vastuullisen käytön periaatteet on juuri hyväksytty osaksi lainsäädäntöä Kaliforniassa Yhdysvalloissa.
Ovh. 40 €.
Lue lisää kirjan kirjan sivulta.
.

Judea Pearl ja Dana MacKenzie, Miksi – syyn ja seurauksen uusi tiede.
Suomentanut Kimmo Pietiläinen

Kaikki osaavat toistaa, että korrelaatio ei ole kausaatio. Mutta mikä on kausaatio, syyn ja seurauksen suhde? Milloin voidaan sanoa, että asiasta A seuraa asia B?
Jotta kone voi käyttäytyä älykkäästi, sen täytyy puhua syyn ja seurauksen kielellä. Lisäksi sen pitää pystyä käsittelemään kysymyksiä, jotka koskevat sitä, miten asiat olisivat, jos jokin olisi toisin – siis arkikielellä jossitella.
Tietojenkäsittelytieteilijä ja filosofi Judea Pearl on kehittänyt työssään kausaalisen ja probabilistisen päättelyn menetelmiä, jotka löytyvät nykyään lähes kaikista tietoteknisistä sovelluksista. Mitä nämä menetelmät ovat, miten niitä hyödynnetään tekoälyssä ja koneoppimisessa, miten ne haastavat perinteisen tilastollisen ajattelun – ja mitä ne kertovat ihmisyydestä?
Judea Pearl on University of California, LA:n tietojenkäsittelytieteen professori. Hänet on palkittu muun muassa arvostetulla Turingin palkinnolla.
Ovh. 40 €.
Lue lisää kirjan kirjan sivulta.
Oma nahka pelissä

Nassim Nicholas Taleb, Oma nahka pelissä – arjen piilotetut epäsymmetriat.
Suomentanut Kimmo Pietiläinen

Mustan Joutsenen tekijän uusi teos haastaa monet vakiintuneet riskiä ja palkintoja, politiikkaa ja uskontoa, rahoitusta ja henkilökohtaista vastuuta koskevat käsitykset. Mitä tarkoittavat maailman ymmärtäminen, ammatissa onnistuminen, reilun ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan toimintaan osallistuminen?
Nassim Nicholas Taleb osoittaa Hammurabista Donald Trumpiin ulottuvilla esimerkeillä, miten omien riskien hyväksyminen on sankareiden, pyhimysten ja kaikilla elämän aloilla kukoistavien ihmisten olennainen piirre.
Muutama Talebin näkemys: symmetria ja riskien jakaminen ovat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edellytys. Eettiset säännöt eivät ole universaaleja. Vähemmistöt johtavat maailmaa, eivät suinkaan enemmistöt.
Ovh. 40 €.
Lue lisää kirjan kirjan sivulta.

Keitä olemme

Keitä olemme

David Reich, Keitä olemme ja miten päädyimme tänne – Muinais-DNA ja ihmisen menneisyyden uusi tiede.
Suomentanut Kimmo Pietiläinen

Tietyssä paikassa nykyään elävät ihmiset eivät juuri koskaan polveudu paikalla aikaisemmin eläneistä. He ovat kansojen vaeltamisen ja risteytymisen tuloksia. Puhtaita väestöjä ei ole.
Muinaisista luista eristetyn DNA:n eli muinais-DNA:n tutkimus on muuttamassa perusteellisesti käsitykset ihmislajin esihistoriasta ja tämä on uuden tieteenalan keskeinen löydös.
Aikaisemmin syvähistoriaa voitiin selvittää vain arkeologian löydöksillä ja kielitieteellisillä päätelmillä. Monien suurten teknologisten keksintöjen ansiosta koko perimän DNA on muutaman viime vuoden mittaan noussut näiden rinnalle. DNA säilyy aikojen saatossa suhteellisen muuttumattomana ja sen ansiosta voidaan verrata eri paikoista löytyneitä luuston jäännöksiä.
David Reich esittelee muinais-DNA:n paljastamia häkellyttäviä tuloksia ja hahmottelee eri mantereiden väestöjen kehityskaaret tällä hetkellä käytössä olevan aineiston perusteella. Vain 10 000 vuotta sitten maailman väestöjen suhteet olivat täysin erilaiset kuin nykyään.
Muinais-DNA:lla on myös vaikutuksensa nykyisten väestöjen piirteisiin. Esimerkiksi käsitys rodusta on rakennettava uudelleen ja DNA:han jääneet arvet kertovat karua kieltä ihmisten ja sukupuolten epätasa-arvon historiasta.
David Reich on genetiikan professori Harvard Medical Schoolissa ja Howard Hughes Medical Instituten tutkija. Hän on yksi muinais-DNA-alan perustajista.
Ovh. 40 €.
Lue lisää kirjan kirjan sivulta.
Yanofsky, Perustellun tiedon rajat

Noson Yanofsky, Perustellun tiedon rajat – mitä tiede, matematiikka ja logiikka eivät voi kertoa.
Suomentanut Tuukka Perhoniemi

Luonnontiede, matematiikka sekä logiikka ovat uskomattoman tehokkaita maailman ymmärtämisen välineitä. Niillä on kuitenkin syvällisiä, sisäänrakennettuja rajoitteita: on asioita, joista tiedämme varmasti, että niitä ei voida tietää.
Yanofsky käsittelee matematiikan, logiikan ja fysiikan perussivistykseen kuuluvia ongelmia, kuten epätäydellisyyslauseitta, pysähtymisongelmaa, kvanttifysiikkaa ja niin edelleen innostavasti ja yleistajuisesti turvautumatta kuitenkaan epämääräisiin vertauksiin. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä lukijaa aliarvoimatta, vaikka teknisiin yksityiskohtiin ei juututakaan.
Ovh. 40 €.
Painossa.

MUISTA MYÖS KEVÄÄN KIRJAT

Frans de Waal, Olemmeko riittävän älykkäät tunnistamaan, kuinka älykkäitä eläimet ovat?
Suomentanut Juha Pietiläinen.

de Waal kertoo tässä kirjassa, miten eläimiä koskeva mekanistinen käsitys nousi ja kaatui ja meidän mielemme on avautunut näkemään, että eläinten mieli on paljon olettamaamme hienopiirteisempi ja kompleksisempi. Hän pakottaa ajattelemaan käsityksemme eläimistä uudelleen.
Lue lisää kirjan kirjan sivulta.
Kate Raworth, Donitsitaloustiede – seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä.

Kate Raworth, Donitsitaloustiede – Seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä.
Suomentanut Juha Pietiläinen.

On käynyt selväksi, että talouden loputon kasvu on mahdottomuus. Mutta mitä mitä sen tilalle? Kate Raworth avaa keskustelua maailmalla suuren huomion saaneessa kirjassaan.
Mm. Suomen kestävän kehityksen strategia perustuu Raworthin donitsimalliin.
Lue lisää kirjan sivulta.
***
Kirjoja saa hyvinvarustetuista kirjakaupoista ja suoraan kustantajalta.
Aikaisempiin kirjoihimme voi tutustua verkkosivuillamme www.terracognita.fi
Kirjojen kannet on julkaistu Creative Commons CC-BY 4.0 -lisenssillä. Voit siis käyttää kirjojemme kansikuvia, jos julkaiset kirjojamme käsitteleviä juttuja.
Annamme lisätietoja mielellämme:
Juha Pietiläinen,
juha [piste] pietilainen [ät] terracognita.fi
p. +358505477034
Kimmo Pietiläinen,
kimmo [piste] pietilainen [ät] terracognita.fi
p. 0504338035

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Leave a Reply