fbpx
0
Uutiset

Terra Cognitan uutuudet syksy 2021

By 13.9.202114 syyskuun, 2021No Comments

Terra Cognita Oy:n 24. toimintavuosi alkaa. Alusta lähtien Terra Cognita on julkaissut korkealuokkaista, yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita esittelevää tietokirjallisuutta.

Terra Cognita Oy:n syksyn 2021 ohjelma jatkaa tätä linjaa. Uutuudet esittelevät uutta ja ajankohtaista ajattelua keskittyen erityisesti informaatioteknologiaan ja sen vaikutuksiin, joista Terra Cognita on jo aikaisemmin julkaissut useita kirjoja.

Terra Cognita Oy:n toiminnan laajuutta kuvaa, että nyt ilmestyvä Vaclav Smilin teos Kasvu on 150. Kimmo Pietiläisen suomentama korkealuokkainen tietokirja.

Tänä syksynä Terra Cognita julkaisee 5 uutta kirjaa.

LISÄTIETOJA: JUHA PIETILÄINEN,
puh. 050-5477034.
email: juha.pietilainen@terracognita.fi

 


 

Vaclav Vaclav Smil, Kasvu (kansi)Smil, Kasvu, Mikroeliöistä megakaupunkeihin, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-15-5, 735 sivua, 60,00 €.

Kasvu on sekä yksilöllisen että kollektiivisen ponnistelun ääneen lausumaton ja avoin tavoite. Se hallitsee mikroeliöiden ja galaksien elämää. Se muokkaa poikkeuksellisen suurten aivojemme ja kansantalouksiemme tulevaisuutta. Kasvun vaikutukset ulottuvat mannerten hitaasta laajenemisesta syöpäsolujen nopeaan lisääntymiseen ja megakaupunkien kehitykseen.

Tässä teoksessa Vaclav Smil tutkii systemaattisesti ja kattavasti kasvua luonnossa ja ihmisen järjestelmissä ulottuen mikro-organismeista globaaliin talouteen.

Smil selittää, miksi osaamme kuvata eliöiden yksilöllisen ja evolutiivisen kasvun, mutta yhteiskuntien ja kansantalouksien kasvussa, jotka eivät ole yhtä yksinkertaisia, ilmenee sekä ennakoimattomia laskuja että uudistumisia.

Aineellisen kasvun ja biosfäärien rajojen kilpailevien reunaehtojen takia modernin sivilisaation kehitys ei edelleenkään ole tiedettävissä.

Vaclav Smil on Manitoban yliopiston emeritusprofessori ja energian ja yhteiskunnan vuorovaikutusten johtavia tutkijoita. Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt suomeksi teos Energia ja sivilisaatio, historia.

 

INFORMAATIOTEKNOLOGIA

Panos Louridas,Panos Louridas, Algoritmit (kansi) Algoritmit, suom. Kimmo Pietiläinen, 1SBN 978-952-7367-13-1, 274 sivua, 30,00 €.

Algoritmi on tapa tehdä asioita, ratkoa ongelmia vaiheittain yksinkertaisia sääntöjä noudattaen.

Tietokoneiden laskentatehon kasvaessa algoritmeilla on tartuttu yhä suurempiin ongelmiin ja ne ohjaavat toimintaa yhä useammilla aloilla elokuvien suosittelusta kansalaisten puheluiden urkintaan. Muutos on jo niin kattava, että on esitetty, että olemme siirtyneet tietokoneiden aikakaudesta algoritmien aikakauteen.

Tämä teos esittelee algortmit, selittää mitä ne ovat ja miten ne toimivat tarjoamalla esimerkkejä monilta eri sovellusaloilta.

Algoritmit on ensimmäinen yksinomaan tähän asiaan keskittynyt moderni suomenkielinen teos.

Panos Louridas on Ateenan taloustieteen ja liiketoiminnan yliopiston apulaisprofessori.

Ilmestyy syyskuussa 2021.

 

Ethem Alpaydin, Koneoppiminen (kansi)Ethem Alpaydin, Koneoppiminen. Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-16-2, 270 sivua, 30,00 €.

Koneoppiminen on eräänlaista tekoälyä, jonka ansiosta tietokoneet oppivat eristämään laajasta aineistosta uutta tietoa ja toimimaan sen perusteella.

Tietokoneiden laskentatehon kasvun seurauksena koneoppimisen sovellukset ulottuvat nykyään puheentunnistuksesta itseohjautuviin autoihin. Koneoppiminen on niinkin arkisilta vaikuttavien asioiden kuin elokuvien suosittelun ja sosiaalisen median toimintojen perusta.

Koneoppiminen esíttele aiheensa laajasti ja helppolukuisesti monin esimerkein.

Ethem Alpaydin on tietotekniikan professori Istanbulin Bogaziçi-yliopistossa ja laajasti käytetyn koneoppimisen oppikirjan tekijä.

Ilmestyy lokakuussa 2021.

 

ELÄMÄKERTA

Charles Seife, Hawking tyrkyllä (kansi)Charles Seife, Hawking tyrkyllä, tiedejulkkiksen myyminen. Suom. Kimmo Pietiläinen, 978-952-7367-14-8, 440 sivua, 50,00 €.

Stephen Hawkingia pidetään nerouden ruumiillistumana. Pyörätuoliin vangitusta, puhekyvyttömästä Hawkingista tuli ajattelun riemuvoiton symboli, kansanvälinen kuuluisuus ja kansan mielessä maailman paras fyysikko ja loistavin ajattelija. Hän ei ollut kumpaakaan.

Tässä teoksesa Charles Seife osoittaa, että Hawkingin varsinainen nerous ei ollut fysiikassa, vaan hänen kyvyssään manipuloida ja tuoda itseään esille. Jopa vähätellessään vertaamista Newtoniin ja Galeleihin hän jalosti kuuluisuuttaan, kosiskeli miljardöörejä ja julisti voittaneensa ongelmia, joita ei ollut ratkaissut.

Charles Seife purkaa Hawkingin myytin ja esittelee hänen kuuluisuutensa todellisen luonteen ja nerouden huumaavat vaikutukset.

Charles Seife on journalismin professori New York Universityssa.

Ilmestyy syyskuussa 2021.

 

TALOUSTIEDE

Mariana Mazzucato, Missiotalous (kansi)Mariana Mazzucato, Missiotalous, opas kapitalismin muuttamiseen kuuhankkeilla. Suom. Juha Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-17-9, 270 sivua, 40,00 €.

Ihmiskunnalla on edessään viheliäisiä ongelmia, kuten ilmastonmuutos ja elonkirjon häviäminen. Kuinka ne voidaan ratkaista kestävästi ja kaikkia hyödyttävällä tavalla?

Tässä teoksessa Mazzucato esittää ratkaisuksi samaa kunnianhimoisuutta kuin Yhdysvaltain kuuhankkeessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori onnistuivat suuren mittakaavan yhteistyössä. Samalla ne onnistuivat tuottamaan mittavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia seurannaisvaikutuksia.

Onnistuminen edellyttää kuitenkin julkisen sektorin tehtävän arvioimista uudelleen. Erityisesti on ymmärrettävä sen keskeinen osa arvon luomisessa. Valtion on otettava pelkkien markkinahäiriöiden korjaajan sijaan aktiivinen rooli markkinoiden muovaajana ja luojana, ja tämä tapahtuu valtion asettamien kunnianhimoisten missioiden kautta.

Maailman vaikutusvaltaisimpiin taloustieteilijöihin lukeutuvan Mariana Mazzucaton ajatukset ovat keskeisiä mm. EU:n, Englannin, Yhdysvaltojen ja Suomen innovaatio- ja teollisuuspolitiikassa. Tässä kirjassa Mazzucato avaa ajatteluaan ja selittää, kuinka sitä sovelletaan missiosuuntautuneen politiikan toteuttamiseen.

Ilmestyy lokakuussa 2021.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen