Terra Cognita Oy:n kahdeksastoista toimintavuosi alkaa.
Terra Cognitan syksyn 2015 ohjelma jatkaa yhtiön linjaa. Uutuudet esittelevät sekä uutta ja ajankohtaista ajattelua että tuovat jälleen muutaman luonnontieteen keskeisiä piirteitä käsittelevän teoksen suomenkieliseen kirjallisuuteen.
Richard Thalerin Väärin käyttäytyminen on perinteistä taloustiedettä uuteen uskoon muokkaavan käyttäytymistaloustieteen tarina. Sen opetus on, että me emme ole rationaalisia toimijoita.
Albert Einstein esitteli yleisen suhteellisuusteorian marraskuussa 1915 pitämässään seminaariesitelämässä. Tänä vuonna tästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Katherine Freesen teos Kosminen cocktail esittää maailmankaikkeuden tutkimuksesta paljastuneet yleisen suhteellisuusteorian haasteet: pimeän aineen ja pimeän energian. Maailmankaikkeudesta 95 prosenttia ei näy kaukoputkessa.
Tänä syksynä Terra Cognita julkaisee kaikkiaan 6 uutta kirjaa.
TALOUS
Richard Thaler, Väärin käyttäytyminen, käyttäytymistaloustieteen synty, suom. Kimmo Pietiläinen.
Richard Thaler aloitti Daniel Kahnemanin ja muutamien muiden kanssa talouden ilmiöiden kokeellisen tutkimuksen. Miten ihmiset tekevät taloudellisia päätöksiä? Tuloksena on käyttäytymistaloustiede-niminen ala.
Käyttäytymistaloustiede osoittaa, että perinteisen taloustieteen perusoletukset ovat väärät. Me emme ole rationaalisia toimijoita. Markkinat eivät ole tehokkaat. Kun perinteisen taloustieteen lähtökohdat ovat väärät, se ei myöskään kuvaa talouden ilmiöitä oikein.
Väärin käyttäytyminen on käyttäytymistaloustieteen synnyn ja sen kohtaaman vastustuksen tarina.
Richard Thaler on University of Chicagon professori.
Ilmestyy lokakuussa.
FYSIIKKA
Katherine Freese, Kosminen cocktail, kolme osaa pimeää ainetta, suom. Juha Pietiläinen,
100 vuotta sitten julkaistua Einsteinin yleistä suhteellisuusteoriaa pidetään maailmankaikkeuden selityksenä. Maailmankaikkeuden tutkimus on kuitenkin paljastanut monia hätkähdyttäviä asioita, joita teoria ei suoralta kädeltä selitä.
Galaksien liikkeitä hallitsevat kaukoputkissa näkymättömät pimeä aine ja pimeä energia, joiden olemassaolo näkyy vain niiden painovoiman seurauksena.
Kosminen cocktail kertoo pimeän energian ja pimeän aineen löytämisen tarinan ja kuvaa kokeelliset yritykset niiden löytämiseksi.
Katherine Freese on näihin kokeisiin osallistunut teoreettinen fyysikko.
Ilmestyy lokakuussa.
MATEMATIIKKA
Gerd Gigerenzer, Riskitietoisuus, Miten hyviä päätöksiä tehdään, suom. Kimmo Pietiläinen.
Monimutkaiset matemaattiset menetelmät vaikeuttavat sairauksista sijoituspäätöksiin ulottuvien arjen riskien arviointia. Useimmat asiantuntijatkaan eivät tunne näitä menetelmiä tai osaa käyttää niitä.
Riskitietoisuus –teos opastaa, miten riskit voidaan arvioida peräti täsmäävästi yksinkertaisella aritmetiikalla, kunhan ensin tulee riskitietoiseksi.
Gerd Gigerenzer on mainekas riskitutkija ja Berliinissä toimivan Max Planck inhimillisen kehityksen laitoksen johtaja.
Ilmestyy syyskuussa.
Ian Stewart, 17 yhtälöä, jotka muuttivat maailman, suom. Antti Pietiläinen.
Tunnettu matematiikan kansantajuistaja, professori Ian Stewart on koonnut tähän teokseen mielestään tärkeimmät matemaattiset kaavat. Tutusta Pythagoraan lauseesta edetään Blackin-Scholesin yhtälöön, johon viime vuosien rahamaailman tuhoon johtanut ajattelu perustuu. Kaikkien yhtälöiden synty esitetään historiallisessa viitekehyksessä, modernein sovelluksin ja lopuksi pohditaan mahdollisia tulevia kehityksiä.
Ilmestyy helmikuussa 2016.
BIOLOGIA
Andreas Wagner, Kelpoisimman synty, Evoluution suurimman arvoituksen ratkaisu, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-73-5, 266 sivua, ovh. € 40,00.
Darwinin luonnonvalinnan voima on kiistaton ja se selittää, miten hyödylliset sopeutumat säilyvät sukupolvien saatossa.
Selittämättä on ollut, miten vain 3,8 miljardin vuoden mittaan syntyneet sopeutumat ovat ehtineet tuottaa luonnon ihmeet, kuten siivet, silmät ja yhteyttämisen. Tätä tietämättömyyttä kuvaa mutaatioiden sanominen “satunnaisiksi”.
Kelpoisimman synty on evoluutiobiologi Andreas Wagnerin kokeelliseen ja teoreettiseen tutkimukseen perustuva vastaus tähän kysymykseen. Uusien mutaatioiden syntyä ja yleistymistä ohjaa joukko tähän saakka tuntemattomia luonnonlakeja.
Andreas Wagner on Zürichin yliopiston evoluutiobiologian professori.
Ilmestyy syyskuussa.
Anto Leikola, Seitsenpäinen polyyppi, ISBN 978-952-5697-76-6, 200 sivua, ovh. € 30,00.
Tunnettu tieteen historioitsija ja kansantajuistaja on koonnut tähän teokseen joukon Suomen luonnontieteen historiaan vaikuttaneita henkilöitä kuvaavia esseitä.
Teos on hieno osoitus siitä, että perinteinen esseekirjallisuus elää Suomessa edelleen.
Ilmestyy lokakuussa.