fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 29: Lintsarit elokuvissa

By 15.5.20167 marraskuun, 20192 Comments

Luokkatoverit Olli, Petri, Kalle ja Ville lintsasivat järjestelmällisesti koulusta käydäkseen elokuvissa. He aloittivat perinteen käymällä ensimmäisen kerran yhdessä elokuvissa, minkä jälkeen jokainen noudatti omaa aikatauluaan. Olli kävi elokuvissa joka neljäs päivä, Petri joka viides päivä, Kalle joka seitsemäs päivä ja Ville joka yhdeksäs päivä. Kuinka monen päivän jälkeen he osuivat elokuviin seuraavan kerran samana päivänä?
Pähkinä on poimittuttu Yuri B. Chernakin ja Robert M. Rosen ongelmakirjasta The Chicken from Minsk.


Viime sunnuntaipähkinän ratkaisu: Peilin pitää olla puolet katsojan pituudesta. Nähdääkseen itsensä kokonaan katsojan on nähtävä varpaansa sekä päänsä korkeimmasta kohdasta lähtevät valonsäteet. Toisin sanoen varpaista ja päästä lähtevien valonsäteiden on kuljettava peiln kautta katsojan silmiin.
Peili gentlemanni 2
Valon heijastumislaista seuraa, että valonsäteet osuvat peiliin korkeudella, joka on puolimatkassa varpaista tai päästä silmiin. Täten pienin riittävä peilin pituus on puolet katsojan pituudesta.

Kuva heijastumisesta: CC-BY-4.0, Terra Cognita. Kuvan gentlemanni British Library, Flickr.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion 2 Comments

  • Tapani Tarvainen sanoo:

    Vastaus on väärä. Tehtävässä ei sanottu, että peili on pystyssä ts. katsojan pituuden suuntainen. Jos peili on vaikkapa katossa tai muuten sopivasti yläviistossa, itsensä voi nähdä päästä varpaisiin paljon pienemmästä peilistä.
    Tämä on muuten yleinen vika tällaisissa tehtävissä: jätetään sanomatta, implisiittisiksi oletuksiksi, olennaisia ratkaisuun vaikuttavia seikkoja.

  • Markku Hankanen sanoo:

    On joitakin asioita, joita voi pitää tehtävän lähtökohtana, koska muussa tapauksessa ratkaisuja olisi ääretön määrä tai se olisi mahdoton. Jos tehtävässä esimerkiksi sanotaan, että kaksi erinopeuksista autoa lähtee ajamaan viereiseen kaupunkiin ja pyydetään siitä ratkaisemaan niiden saapumisen aikaero seuraavaan pisteeseen, on itsestään selvää, että niiden tarkoitetaan lähtevän samanaikaisesti.

Leave a Reply