Asiantuntemuksen kuolema

40,00 

Tom Nichols, Asiantuntemuksen kuolema, vakiintuneen tiedon vastainen kampanja ja miksi se on tärkeä
Alkuteos: Death of Expertise
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-86-5
Kirjastoluokka 32
Painovuosi 2017
Sivumäärä 239
Sidosasu nidottu

Informaatiota on käytössä enemmän kuin koskaan teknologian kehityksen ja koulutustason nousun seurauksena.

Tulos ei kuitenkaan ole uusi valistuksen kausi, vaan vakava älyllinen ongelma: informaation aikakauden luoma narsistinen ja virheellinen tasa-arvon käsitys on rampauttanut asiantuntevan keskustelun lähes mistä tärkeästä asiasta tahansa.

Nykyään jokainen tietää kaiken. Nopeasti internetissä piipahtanut keskimääräinen kansalainen luulee olevansa älyllisesti ja tiedoiltaan tasavertainen lääkäreiden ja diplomaattien kanssa.

Nykyään vaaditaan, että jokainen mielipide, jopa naurettavin, otetaan tasavertaisena huomioon. Vastakkaisen väittäminen tulkitaan epädemokraattiseksi elitismiksi, sillä jokaisen mielipidettä pidetään yhtä oikeana.

Tässä kirjassa Yhdysvaltain laivaston sotakorkeakoulun kansallisten turvallisuusasioiden professori Tom Nichols osoittaa, että paradoksaalisesti aikaisempaa demokraattisempi informaation leviäminen ei ole johtanut aikaisempaa oppineempaan kansaan. Sen sijaan se on luonut huonosti asioista perillä olevia kansalaisia, jotka tuomitsevat älylliset saavutukset ja jotka eivät luota asiantuntemukseen.

Asiantuntemuksen kuolemassa todetaan, että tämän seurauksena demokraattiset instituutiomme ovat häviämässä populismille tai teknokratialle tai pahimmassa tapauksessa molemmille.

Kirjan arvio The Conversationissa.

Kirjan arvio Harvard Magazinessa.