Kaksi kulttuuria

21,50 

C. P. Snow, Kaksi kulttuuria.

Suomentanut Kimmo Pietiläinen.

Tuotetunnus (SKU) 9525202127.

Ilmestymisensä jälkeen Kaksi kulttuuria on tuottanut pienen kirjallisuuden haaran, mutta suomeksi se saadaan vasta nyt. Snow jakaa kulttuurin ”kirjallisuusintellektuelleihin” ja luonnontieteeseen, eikä niiden välillä ole yhteyttä.

Tuotetunnus (SKU): 9525202127 Osastot: ,

Vuonna 1959 C.P. Snow piti maailmanlaajuisen väittelyn synnyttäneen puheen, jossa hän jakoi älymystön kahteen osaan, luonnontieteilijöihin ja ”kirjallisuusintellektuelleihin”.

Snow’n mukaan tästä syntyy kaksi kulttuuria. Luonnontieteestä nouseva teknistieteellinen kulttuuri näkee nykymaailman jokseenkin realistisesti ja sillä on keinot ratkaista maailman suuret ongelmat, kuten poistaa teollistuneen ja teollistumattoman maailman välinen kuilu.

Kirjallisuusintellektuellien kulttuuri on se, mitä yleensä pidetään todellisena kulttuurina, korkeakulttuurina ja ihmisen ajattelun suurimpana saavutuksena. Snow’n mukaan se elää tukevasti menneisyydessä ja estää todellisen kehityksen.

Kaksi kulttuuria eivät ole ajatusten vaihdossa.

Snow esittää, että maailman ongelmien ratkaisu lähtee kahden kulttuurin välisen juovan kaventamisesta.

Tämän teoksen keskeiset teesit ovat yhä ainakin yhtä vahvat kuin ilmestymisensä aikoihin. Niinpä se onkin noussut maailmankirjallisuuden klassikoksi, välttämättömäksi luettavaksi niille, jotka haluavat ymmärtää, mistä maailmassa on kysymys.