Peter B. Medawar kertoo tässä teoksessa aloittavalla tutkijalle kokemuksiaan tiedemaailmassa. Hän esittää kärjekkäitä kommentteja tutkimusaiheen valinnasta, menestyksestä työtovereiden, vanhempien tutkijoiden ja hallintoväen kanssa, miten tieteellinen esitys pidetään (ja miten ei) ja miten humanististen alojen kulttuurisesti ”ylivoimaisten” asiantuntijoiden kanssa tullaan toimeen.
Medawar selittää tieteellistä prosessia, erilaisia koetyyppejä ja tieteen rajoja. Kirjan viimeisessä luvussa hän toteaa, että vaikka luonnontiede ei ratkaise kaikkia ongelmia, se auttaa tekemään maailmasta paremman paikan.
Medawar ei kirjoita vain tuleville tiedemiehille, vaan myös luonnontiedettä epäileville. Hän on sekä humanisti että luonnontieteilijä ja hän rakentaa siltaa näiden maailmankuvien ja niiden tiedontavoittelun välille.
Peter B. Medawar (1915-1987) tutki elinsiirtojen immunologista perustaa ja sai työstään Nobelin palkinnon. Hän kirjoitti runsaasti myös tieteenfilosofiasta ja luonnontieteen ja yhteiskunnan suhteesta.