Teknologian luonne

40,00 

W. Brian Arthur, Teknologian luonne, Mitä se on ja millainen on sen evoluutio
Suomentaja Kimmo Pietiläinen
ISBN 978-952-5697-33-9
Kirjastoluokka 60
Sivumäärä 229 sivua
Painovuosi 2010
Sidosasu nidottu

Tuotetunnus (SKU): 9789525697339 Osastot: , ,

On hämmästyttävää, miten vähän tiedämme innovaatioon ja keksimiseen johtavista prosesseista, kun maailman ongelmien ratkaisut riippuvat yhä selkeämmin teknologisista ratkaisuista.

W. Brian Arthur on pohtinut teknologiaa ja kirjoittanut siitä ja tuottanut alalle monia merkittäviä uusia näkemyksiä. Tässä kirjassa hän etsii näkemyksiinsä perustuen vastausta kysymykseen, mitä teknologia on ja millainen on sen evoluutio.

Tutkasta laserkirjoittimeen ja lentokoneista voimalaitoksiin ulottuvin esimerkein Arthur kuvailee erityisten teknologioiden syntyä ja evoluutiota ja kehittää uuden viitekehyksen niiden ymmärtämiseksi.

Arthur osoittaa,

  • miten teknologiat vangitsevat jonkin luonnonilmiön
  • miten ne kombinoivat olemassaolevia teknologioita ja rakentavat niiden varaan uutta tuhoten tai muuntaen vanhaa
  • miten teknologiat syventyvät ja kehittyvät ja
  • miten ne mullistavat käsityksemme maailmasta ja sen mahdollisuuksista.

Uuden näkökulmansa avulla Arthur myös osoittaa aikaisempaa kirkkaammin, miten oma luova ongelmien ratkomisemme ja mielikuvituksemme vaikuttavat teknologian prosessiin, miten teknologia on ihmisen luomus.

Ja käy ilmi, että luonnontiedekin on teknologian muoto ja että talouden toimintoja ja kasvua voidaan ymmärtää aikaisempaa laajemmin, jos niitä pidetään teknologioidensa ilmentyminä.

W. Brian Arthur tunnetaan parhaiten modernin teknologian kasvavien tuottojen teoriastaan. Tällä hetkellä hän on Santa Fe Instituten professori ja vieraileva tutkija Palo Alto Research Centerissä.