fbpx
0
Uutiset

Kirjallisuutta pandemioista, Osa 1: Musta joutsen

By 1.2.20207 helmikuun, 2021No Comments
Nassim Taleb, Musta joutsen

Kiinan koronavirus on nyt tärkeä uutinen. Uutisoinnin painopiste on ollut tapahtumien yksityiskohdissa. Yksityiskohdat voivat kuitenkin tarkoittaa mitä tahansa tulkinnan viitekehyksestä riippuen. Siksi oikea ajattelun viitekehys on ratkaisevan tärkeä.

Julkaisemme siksi lyhyen sarjan kirjoista, jotka antavat välineitä tapahtumien pohtimiseen. Tässä osa 1. Muut osat voit lukea blogistamme.

Nassim Nicholas Taleb, Musta joutsen.

Talebin kirja Musta joutsen tarjoaa olennaisen oivalluksen riskeistä: silloin kun ei pelata kasinopelejä, olennaisia eivät ole tapahtumien nimenomaiset todennäköisyydet (joita ei usein tiedetä), vaan jakauma, jota tapahtumien todennäköisyydet noudattavat.

Nassim Nicholas Taleb, Musta Joutsen

Nassim Nicholas Taleb, Musta Joutsen, Erittäin epätodennäköisen vaikutus

Koulussa opetetaan arvioimaan asioita normaalijakaumalla eli Gaussin käyrällä, ja useimmat käyttävät sitä perusoletuksenaan (usein tiedostamattaan). Monesti se toimiikin hyvin.

Se soveltuu erinomaisesti, jos halutaan esimerkiksi arvioida, minkä kokoisia vaatteita ihmiset mahdollisesti ostavat tai kuinka moni ihminen kuolee vuosittain ruohonleikkurionnettomuuteen. Normaalijakaumalla arvot ovat keskittyneet keskiarvon lähelle ja kaukana keskiarvosta olevat tapahtumat ovat äärimmäisen harvinaisia. Ei voida kuvitella, että vaatekaupoille pelmahtaisi äkkiä lauma sata tai tuhat metriä pitkiä ihmisiä tai että ruohonleikkurionnettomuuteen kuolleiden ihmisten määrä äkkiä sata- tai tuhatkertaistuisi. Se on niin harvinaista, että niin ei yksinkertaisesti tapahdu. Siksi voidaan turvallisesti veikata arvoa keskiarvon läheltä.

Normaalijakauma. Huomaa, kuinka jakauman hännät ovat ohuet. Voimakkaasti keskiarvosta poikkeavat tapahtumat ovat äärimmäisen harvinaisia. Kuva Wikimedia Commons.

Yksittäisten epidemioiden aiheuttamat kuolonuhrit eivät kuitenkaan asetu normaalijakaumalle, vaan pikemminkin jollekin ns. paksun hännän jakaumalle, kuten potenssijakaumalle. Esimerkki tällaiselle jakaumalle asettuneesta suureesta on ihmisten varallisuus. Suurin osa maailman ihmisistä omistaa erittäin vähän, jonkin verran omistaa hiukan, ja 1 % maailman väestöstä omistaa 99 % maailman varallisuudesta. Tällaisia jakaumia sanotaan myös mittakaavattomiksi, sillä suurin piirtein 1 % tuosta yhdestä prosentista omistaa lähes kaiken mainitusta varallisuuden 99 prosentista. Paksun hännän jakaumaa noudattavat myös mm. terrorismin tai sotien aiheuttamat kuolemantapaukset tietyssä maassa tiettynä vuotena. Vaikka useimpina vuosina tällaisia kuolemia olisi tietyssä maassa vähän, on mahdollista kuvitella niiden jonakin vuonna sata- tai tuhatkertaistuvan tuhoisan sodan sytyttyä tai jonkin karmean terroriaallon seurauksena. Vakavat sodat ja terroriaallot ovat harvinaisia, mutta eivät lopulta kovin harvinaisia. Siksi niihin varaudutaan.

Potenssijakauma. Huomaa oikealla olevan hännän paksuus verrattuna normaalijkaumaan. Tällaiselle matemaattiselle jakaumalle ei voida edes laskea keskiarvoa, mutta jakaumaa noudattavalle otokselle voidaan. Voimakkaasti keskiarvosta poikkeavat tapahtumat eli ns. paksun hännän tapahtumat eivät ole tällaisella jakaumalla kovin harvinaisia. Kuva Wikimedia Commons.

Normaalisti jakautuneen suureen ja potenssijakaumalle asettuneen suureen todennäköisyyksien vertaaminen on vakava tilastollinen päättelyvirhe. Kyse on täysin erilaisista riskien luokista. Ei siis sovi verrata ruohonleikkurionnettomuudessa kuolemisen todennäköisyyttä epidemiassa kuolemisen todennäköisyyteen.

Paksun hännän suuria tapahtumia Taleb kutsuu mustiksi joutseniksi. Ne ovat harvinaisia, mutta eivät likimainkaan niin harvinaisia kuin harvinaiset tapahtumat normaalijakaumalla. Uudesta taudista on mahdoton etukäteen sanoa, kuinka monta ihmistä siihen kuolee, mutta koska tiedetään, että ilmaantuvien tautien aiheuttamat kuolemantapaukset noudattavat tällaista jakaumaa (valtavan tappavia epidemioita tunnetaan historiasta useita), niiden suhteen on oltava äärimmäisen varuillaan. Toisin sanoen on parempi olla liian varovainen kuin vähänkään välinpitämätön.

Mitä siis tehdä: Koska pandemiat leviävät eksponentiaalisesti, ne jyräävät kaikki mahdolliset toimenpiteet päästyään vauhtiin. Ainoa mahdollisuus on varovaisuusperiaate, eli voimakas liikkumisen ja kontaktien rajoittaminen leviämisen alkuvaiheessa. Tällä on hintansa, mutta toimimattomuus saattaa maksaa kaiken. Toimenpiteisiin onkin ryhdytty, ja niiden jyrkkyys johtuu tällaisesta riskianalyysista. Nähtäväksi jää, tapahtuiko se riittävän ajoissa.

Talebin kirjaan Musta joutsen voit tutustua tarkemmin linkistä.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Leave a Reply