fbpx
0
Uutiset

Kirjasyksy 2019

By 9.9.201920 marraskuun, 2019No Comments

Terra Cognita Oy:n 22. toimintavuosi alkaa. Alusta lähtien Terra Cognita on keskittynyt korkealuokkaisen tietokirjallisuuden tuottamiseen. Tänäkin syksynä luvassa on hienoja ajatuksia:

  • Jared Diamondin uutuus Mullistus tarkastelee kriisejä yhteiskuntien käännepisteinä (ja Suomi saa kirjassa runsaasti tilaa),
  • evoluutiopsykologi Markus J. Rantala rakentaa käänteentekevän, biologiaan perustuvan masennuksen teorian,
  • ekstremismiasiantuntija J.M. Berger tarjoaa johdonmukaiset ja käytännölliset käsitteet ääriajattelun pohtimiseen,
  • Suomessakin VM:n vieraana käynyt aloustieteilijä Mariana Mazzucato palauttaa arvon käsitteen talouskeskusteluun,
  • mediatutkija Matthew Hindman osoittaa Harvard Goldman Book Prizella palkitussa kirjassaan, kuinka alustajäteillä on internetissä suhteeton kilpailuetu ja kuinka se vaikuttaa tiedonvälitykseen ja demokratiaan.

Syksyn kirjat

Markus J. Rantala, Masennuksen biologia, evoluutiopsykologinen näkökulma mielialahäiriöihin, ISBN 978-952-5697-94-0, 300 sivua, €40,00.
 
Evoluutiopsykologian näkökulmasta masennus on evoluution tuottama sopeutuma erilaisiin vastoinkäymisiin, joita laji evolutiivisessa historiassaan joutunut kohtaamaan. Vaikka tietyssä ympäristössä masennuksen oireet ovat olleet hyödyllisiä ja lisänneet ihmislajin kelpoisuutta, nykyisessä ympäristössä ne eivät kuitenkaan aina toimi samoin.
 
Tästä lähtökohdasta Rantala rakentaa uuden masennuksen teorian, jonka mukaan masennus on itse asiassa kaksitoista eri sairautta, jotka perustuvat eri evoluutiossa syntyneisiin mekanismeihin.
 
Nykyiset elämäntavat johtavat helposti kliiniseen masennukseen, joka on aivojen tulehdustila, jonka seurauksena masennuksen oireet saavat sairaskäyttäytymisen piirteitä eivätkä enää auta masentunutta selviytymään.
 
Teoria haastaa myös masennuksen vallitsevat hoitokäytännöt. Masennus ei ole pelkkä mielen ongelma, vaan usein myös kehon ongelma, joka saa alkunsa mm. matala-asteisista tulehduksista. Teoriasta seuraa, että jokaista masennustyyppiä olisi hoidettava eri tavalla, joka huomioi sen evolutiivisen alkuperän.

Evoluutiopsykologian ja evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala on väitellyt filosofian tohtoriksi biologian ja psykologian alalta. Hän on julkaissut yli 190 tieteellistä artikkelia. Rantala opettaa evoluutiopsykologiaa Turun yliopiston biologian laitoksella.
 
Ilmestyy lokakuussa. Ennakkotilaus linkistä. Ennakkotilaukset postitetaan heti kirjan ilmestyttyä.

Jared Diamond, Mullistus, Kriisi valtioiden käännepisteenä, suom. Kimmo Pietiläinen, 500 sivua, kuvaliite 32 sivua, ovh. € 50,00, ISBN 978-952-7367-00-1.

Mullistus täydentää Jared Diamondin laajasti vaikuttaneet teokset Tykit, taudit ja Teräs ja Romahdus trilogiaksi. Kaksi edellistä teosta muuttivat käsitykset sivilisaatioiden noususta ja tuhosta. Mullistus pohtii, miksi ja miten jotkin valtiot toipuvat kriisistä, mutta toiset eivät.

Diamond vertaa valtiollisen kriisin ratkomista yksilöllisen kriisin hoitamiseen ja selittää, että valtiot yksilöiden tapaan omaksuvat valikoivia muutoksia eli muuttavat kriisiin johtaneita toimintapojaan, mutta eivät muuta kaikkea.

Mullistuksen seitsemästä esimerkkimaasta yksi on Suomi. Sen kriisi puhkesi Neuvostoliiton aloitettua talvisodan. Kriiistä toipuminen ja tulevien kriisien estäminen perustui siihen, että Suomi muutti tapaansa toimia Neuvostoliiton kanssa, mutta säilytti itsenäisyytensä.

Ilmestyy lokakuussa 2019.

J. M. Berger, Ekstremismi, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-98-8, 201 sivua, € 30,00.

Kasvavat ekstremistiset liikkeet uhkaavat yhteiskuntien vakautta maailman eri puolilla. Ekstremismin ymmärtäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Tämä kirja vastaan olennaisiin extremismiä koskeviin kysymyksiin alkaen sen määrittelystä.

Mitä ekstremismi on? Miten ekstremistiset ideologiat ovat rakentuneet? Miten ekstremismi laajenee väkivaltaan?

J. M. Berger on tutkija VOX-Pol Network of Excellence- ja Alliance for Securing Democracy –järjestöissä.

Ilmestyy syyskuussa 2019.

Matthew Hindman, Internet-ansa, Miten digitaalinen talous rakentaa monopoleja ja nakertaa demokratiaa, suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-5697-99-5, 274 sivua, € 40,00.

Internetin uskottiin pirstaloivan yleisöt ja lopettavan mediamonopolit, mutta nyt Googlen ja Facebookin kaltaiset jätit hallitsevat verkossa käyttämäämme aikaa ja keräävät koko huomiotalouden voiton.

Internet-ansa selittää, miten nämä jätit syntyivät ja miten ne ovat pakottaneet muut verkon toimijat taistelemaan elämästään. Pienet alun edut ovat kasautuneet muutamille voittajille ja rajoittaneet koko internetin edut niille.

Hindman selittää, miksi internet ei ole jälkiteollinen teknologia, jollaisena sitä kaupitellaan, miksi autotallissa uutta suunnittelevien on mahdotonta voittaa se ja miksi verkon neutraalius ei sellaisenaan takaa avointa internetiä.

Ennen kaikkea Hindman selittää, miksi internetissä ajatusten moniulotteisuus katoaa, miksi paikalliset digitaaliset uutislähteet ja muut pienet pelurit eivät voi nousta edes omalla alueellaan suuriksi, ja osoittaa, mitä digitaalisen yleisön luominen ja elossa säilyminen verkossa todella edellyttävät.

Matthew Hindman on mediatutkimuksen apulaisprofessori George Washington Universityssa.

Ilmestyy syyskuussa 2019.

Mariana Mazzucato, Arvo – globaalin talouden luojat ja välistävetäjät, suom. Juha Pietiläinen. ISBN 978-952-5697-96-4, 300 sivua. Ovh. € 40,00.

Palkitttu taloustieteilijä Mariana Mazzucato paljastaa, kuinka rahoitusala on kaapannut talousjärjestelmämme ja kuinka olemme samalla menettäneet kykymme tunnistaa, millainen taloudellinen toiminta tuottaa aidosti arvoa ja mikä on vain luodun arvon kuppaamista.

Mazzucaton mukaan talous ei ole meistä riippumatta syntyvä, fysikan lakeihin verrattava väistämätön järjestelmä, vaan kollektiivisen toimintamme seuraus – oma luomuksemme. Tarvitsemme laajaa keskustelua taloutemme tarkoituksesta, koska se määrittää miten taloutemme toimii.

Tämän keskustelun avainkäsite on arvo: mitä se on, ja missä ja kenen toiminnasta se syntyy. Kun osaamme vastata näihin kysymyksiin, osaamme ohjata talousjärjestelmäämme toivomaamme suuntaan.

Mazzucato on innovaation ja julkisen arvon professori sekä IIPP-instituutin johtaja University College Londonissa.

Ilmestyy syyskuussa 2019.

Muista myös kevään kirjat

Vaclav Smil, Energia ja sivilisaatio – historia. Suom. Kimmo Pietiläinen. ovh. € 60,00, 584 sivua, ISBN 978-952-5697-97-1.

Energia on kaiken toiminnan välttämätön ehto. Siksi se on tärkein ihmisten yhteiskuntien toimintaa kuvaava suure. Ympäristömaantietelilijä Vaclav Smil analysoi teoksessaan, kuinka energia on vaikuttanut yhteiskuntiimme metsästäjä–keräilijöistä nykyiseen, fossiilisten polttoaineiden pyörittämään sivilisaatioomme.

Siirtymä fossiilisiin polttoaineisiin on muuttanut syvällisesti kaikkia yhteiskuntiemme piirteitä ja reunaehtoja: maataloutta, teollisuutta, kuljetusta, aseita, viestintää, taloutta, kaupungistumista, elämänlaatua, politiikkaa ja ympäristöä.

Energia ja sivilisaatio on järjen vastavoima politisoituneelle ympäristökeskustelulle. Siinä, missä politiikot esittävät asenteisiinsa ja viiteryhmiensä etuun perustuvia mielipiteitään, Smil tarjoaa lukijalle faktoihin perustuvia laskelmia – usein hätkähdyttävin tuloksin.

Smil on alansa maailmanauktoriteetti ja Kanadan tiedeakatemian jäsen.

Odotan Smilin uusia kirjoja samalla lailla kuin jotkut odottavat uutta Tähtien sota -elokuvaa.” –Bill Gates

Tutustu kirjaan verkkosivulla.

Noson S. Yanofsky, Perustellun tiedon ulkorajat, Mitä tiede, matematiikka ja logiikka eivät voi kertoa. Suom. Tuukka Perhoniemi. ISBN 978-952-5697-95-7, ovh. 40,00 €.

Ovatko kaikki matematiikan, fysiikan ja logiikan ongelmat ratkaistavissa?

Perustellun tiedon ulkorajat siirtyy kouraan tuntuvasta abstraktiin, arkikielen ongelmista selkeisiin filosofisiin kysymyksiin ja lopulta fysiikan ja matematiikan rajoituksiin. Matkalla paljastuu runsaasti ongelmia ja paradokseja, joita ei voida ratkaista käytössämme olevilla menetelmillä.

Perustellun tiedon rajoilla on kuitenkin samankaltaisia piirteitä. Niitä tutkimalla voidaan ymmärtää järjen rakennetta ja rajoituksia aikaisempaa paremmin.

Tietämättömyydellämme on rakenne. Voimme tietää, mitä emme voi tietää – ja tiedämme miksi.

Noson S. Yanofsky on fyysikko ja professori Brooklyn Collegen tietojenkäsittely- ja informaatiotieteen keskuksessa ja City University of New Yorkin jatko-opiskelukeskuksessa.

Lue lisää linkistä.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Leave a Reply