fbpx
0
Uutiset

Terra Cognitan kevään 2024 tietokirjat

By 1.3.20244 maaliskuun, 2024No Comments
Terra Cognitan kirjat, kevät 2024

Terra Cognitan 28. toimintavuosi alkaa. Tänä keväänä kirjoja ilmestyy kaksi: Mark Coeckelberghin Miksi tekoäly nakertaa demokratiaa ja mitä sille voidaan tehdä sekä Jonathan Haidtin Ahdistunut sukupolvi, Kuinka älypuhelimeen perustuva lapsuus on aiheuttanut mielenterveyden häiriöiden epidemian.

Coeckelberghin kirja analysoi, mitä demokratia oikeastaan tarkoittaa ja tämän perusteella miten tekoäly vaikuttaa näihin osatekijöihin ja niiden vuorovaikutuksiin. Tuloksena on vaikuttava luento demokratian perusteista, tekoälyn sille luomista uhkista (joista ensimmäinen ei suinkaan ole HALin kaltainen yleinen tekoäly) ja toimenpiteistä, joihin demokratian säilyttämiseksi on ryhdyttävä.

Haidtin teos on takuuvarmasti kevään kirjasensaatio maailmalla. Sosiaalipsykologian professori Haidt väittää kirjassaan, että on osoittanut kausaation yleistyneiden älylaitteiden käytön ja nuorten mielenterveyden häiriöiden epidemian välillä. Jos Haidt on oikeassa, kuten mitä luultavimmin on, se pakottaa yhteiskuntamme pohtimaan uudelleen suhtautumisensa älylaitteisiin.
Parhain terveisin,
Juha ja Kimmo

LISÄTIETOJA:
Juha Pietiläinen
0505477034
juha . pietilainen [at] terracognita . fi


Mark Coeckelbergh Miksi tekoäly nakertaa demokratiaa
ja mitä sille voidaan tehdä

Mark Coeckelbergh

Miksi tekoäly nakertaa demokratiaa 
ja mitä sille voidaan tehdä

Ovh. 30,00 €

Suom. Kimmo Pietiläinen

ISBN 978-952-7367-35-3

200 sivua.

Tekoälyä käytetään manipulointiin ja poliittiseen sortoon kautta maailman. Usein kerrotaan myös tekoälyn voimistamasta polarisaatiosta ja tekoälyn käyttämisestä valvontaan.

Vaarantavatko nämä kehitykset demokratian? Voimmeko vaikuttaa asiaan?

Tämä kirja esittelee tekoälyn keskeiset uhkat demokratialle.

Mark Coeckelbergh väittää, että nykyiseen muotoon kehitetty tekoäly ja nykyiset tavat käyttää sitä sekä auttavat totalitaarisia hallintoja että uhkaavat vapauteen ja tasa-arvoon perustuvia liberaalidemokratioita.

Miten teemme demokratiasta resilientimmän suhteessa tekoälyyn? Ja ennen kaikkea, miten demokratia voi hyötyä tekoälystä?

Mark Coeckelbergh on Wienin yliopiston professori ja tekoälyn etiikan asiantuntija.

Ilmestyy maaliskuun puolivälissä.


Jonathan Haidt Ahdistunut sukupolvi, Kuinka älypuhelimeen perustuva lapsuus on aiheuttanut mielenterveyden häiriöiden epidemian

Jonathan Haidt

Ahdistunut sukupolvi, Kuinka älypuhelimeen perustuva lapsuus on aiheuttanut mielenterveyden häiriöiden epidemian

Ovh. 60,00 €

Suom. Kimmo Pietiläinen

ISBN 978-7367-37-7

n. 450 sivua

Tässä kirjassa Jonathan Haidt esittelee, kuinka lasten ja nuorten ahdistuneisuus- ja masennustapaukset ovat moninkertaistuneet samanaikaisesti monissa maissa. On syntynyt nuorten mielenterveyshäiriöiden epidemia.

Tämän jälkeen hän kertoo, miten lapsen tulee kasvaa kehittyäkseen menestyväksi aikuiseksi. Olennaisinta on leikkiin perustuva lapsuus.

Leikkiin perustuva lapsuus alkoi heiketä jo 1980-luvulla erilaisten viihdykkeiden lisääntyessä ja vanhempien suojatessa lapsiaan yhä enemmän.

2010-luvun alussa ”puhelimeen perustuva lapsuus” syrjäytti aikaisemman kasvatuksen. Lapsuus johdottui uudelleen ennen kaikkea koukuttavien älypuhelinten ja sosiaalisen median seurauksena. Ne aiheuttivat lapsissa ja murrosikäisissä univajetta, henkilökohtaisten kontaktien vähenemistä ja heikkenemistä, addiktiota, itsensä vertailua muihin, eristyneisyyttä, perfektionismia ja paljon muuta.

Nykyisen sukupolven lapset ja murrosikäiset kasvoivat erilaisiksi kuin aikaisemmin. Ennen kaikkea heidän ahdistuneisuutensa ja masennuksensa laajeni epidemiaksi. Heistä tuli Ahdistunut sukupolvi.

Lopuksi kirjassa hahmotellaan, miten epidemiaa vastaan voidaan taistella ja miten lapset voidaan auttaa kasvamaan leikkiin perustuvassa maailmassa.

Jonathan Haidt on maineikas New York Universityssa työskentelevä sosiaalipsykologi.

Ilmestyy toukokuun puolivälissä.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen