fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 1: Pyöräretkellä

By 22.11.20156 marraskuun, 20195 Comments

Alamme julkaista joka sunnuntai loogisia arvoituksia, päättelytehtäviä ja muuta hauskaa nimellä Sunnuntaipähkinä. Ratkaisut pähkinöihin julkaistaan aina seuraavan sunnuntain pähkinän yhteydessä. Tästä lähtee ensimmäinen.
Sinun pitäisi päästä ystäväsi kanssa kesämökiltä uimarannalle, mutta teillä on vain yksi pyörä. Päätätte taittaa matkan ajamalla pyörällä vuorotellen. Lähdette matkaan yhtä aikaa. Aluksi sinä kävelet ja ystäväsi ajaa kilometrin, minkä jälkeen hän jättää pyörän tien sivuun, mistä löydät sen ja ajat puolestasi kilometrin. Ohitat ystäväsi, jätät pyörän kilometrin jälkeen, hän löytää sen ja jatkaa matkaa polkien. Tätä jatkuu kunnes pääsette uimarannalle.
Nopeuttaako järjestely matkantekoa? Sinusta nopeuttaa, ajaahan kumpikin osan matkasta pyörällä.
Ystäväsi mielestä ei. Hänen mukaansa toinen kävelee koko ajan, joten matkaan kuluu joka tapauksessa yhtä pitkä aika kuin vain kävelemällä. Vuorotellen ajaminen ei hänen mukaansa nopeuta matkaa millään lailla.
Kumpi on oikeassa ja miksi?
Ratkaisu pähkinään ensi sunnuntaipähkinän yhteydessä. Onko sinulla ideoita sunnuntaipähknäksi? Ota yhteyttä 🙂
Lähde: Futility Closet
Kuva: British Library

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion 5 Comments

 • Reijo Eschner sanoo:

  Höh! Toinenhan pyöräilee koko ajan. Jos pyöräilijä kulkee nopeammin kuin kävelijä, kaverukset ovat kuvatulla järjestelyllä nopeammin perillä. Suomennuspyyntö: Hofstadter: Gödel, Escher, Bach!

  • Juha Pietiläinen sanoo:

   Morjens Reijo. Kiitos suomennospyynnöstä. Gödel, Escher & Bach on upea kirja. Tällä hetkellä paukkumme eivät kuitenkaan riitä sen saattamiseksi suomeksi.

 • Kyllähän se oletettavasti hiukan nopeuttaa, koska molemmat ajavat pienen osan pyörällä. ensimmäiset vaihdon jälkeen matkanteko nopeutuu

 • Mika Olsson sanoo:

  Moi!
  Muistan? ehdottaneeni K. P : lle Art Housen aikoinaan
  Douglas H : n “G E B” : n kääntämistä. – Oishan se il-
  man muuta klassikon suomennos!

 • Juha Pietiläinen sanoo:

  Ratkaisu pähkinään linkin päässä: https://www.terracognita.fi/tc/2015/11/29/sunnuntaipahkina-2-mita-tieta-kaupunkiin/