fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 2: Mitä tietä kaupunkiin?

By 29.11.20156 marraskuun, 2019One Comment

Tämä on vanha ongelma, joka piinasi aikoinaan itseäni. Alkuperäistä lähdettä en tunne.
Saavut tienhaaraan, joista toinen vie vie kaupunkiin ja toinen varmaan kuolemaan. Tienviitan ovat sotkeneet pirulliset kaksoset. Kaksoset vastaavat aina samaan kysymykseen. Toinen kaksonen puhuu aina totta ja toinen valehtelee aina. Et kuitenkaan tiedä, kumpi puhuu totta ja kumpi valehtelee. Kaksoset suostuvat vastaamaan yhteen kysymykseen. Vastatessaan toinen puhuu totta ja toinen valehtelee, mutta et tiedä kumpi.
Mitä sinun pitää kysyä kaksosilta päästäksesi kaupunkiin?

Julkaisemme joka sunnuntai uuden pähkinän. Tämän pähkinän ratkaisu kerrotaan ensi viikon sunnuntaipähkinän yhteydessä.
Edellisen viikon pähkinän ratkaisu:
Kyllä nopeuttaa. Asia selviää tarkastelemalle kumpaakin pyöräilijää erikseen. Ensimmäinen polkija (vaikkapa sinä) kulkee osan matkasta jalan, osan pyörällä. Täte hänen matkansa sujuu nopeammin kuin vain jalan. Toinen polkija (ystäväsi) taittaa myös osan matkasta ja jalan ja osan polkien, Täten myös hänen matkansa sujuu nopeammin. Koska kummankin matka nopeutuu, järjestely nopeuttaa matkantekoa.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion One Comment

  • Antti Niittylä sanoo:

    Näyttäisin toista (kumpaa tahansa) tietä ja kysyisin: Mitä veljesi/siskosi vastaisi kysymykseen, johtaako tämä tie kaupunkiin?
    Uimarantapähkinää voi jatkaa aikavoiton optimointiin vaikuttavilla tekijöillä. a) matka uimarannalle (etappien lukumäärä), b) kävelijän ja pyöräilijän nopeuksien suhde, c) molemmat?

Leave a Reply