fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 3: Konstikas keskinopeus

By 6.12.20156 marraskuun, 20194 Comments

Julkaisemme joka sunnuntai arvoituksia ja pähkinöitä. Pähkinän ratkaisu julkaistaan seuraavan viikon pähkinän yhteydessä.
Vanha maastoauto ajaa kahden kilometrin matkan. Ensin mäkeä ylös ja sitten alas. Koska auto on rämä, se ei voi nousta mäkeä nopeammin kuin keskinopeudella 15 kilometriä tunnissa. Alamäkeen auto pääsee tietysti huomattavasti lujempaa. Kuinka nopeasti auton on ajettava toinen kilometri, että keskinopeudeksi koko matkalla tulee 30 kilometriä tunnissa?
Nyt tarkkana! Tämä arvoitus on hahmopsykologian perustajiin kuuluvan Max Wertheimerin (1880-1943) kehittämä. Wertheimer oli Albert Einsteinin hyvä ystävä ja Einsteinkin meni tässä vipuun. Lähde: Gerd Gigerenzer, Riskitietoisuus.
Viime viikon pähkinän ratkaisu: Kaksosilta voi kysyä “mihin suuntaan veljesi neuvoisi?” Tällöin totta puhuva kaksonen näyttäisi tietä tuhoon (puhuen totta) ja myös valehteleva kaksonen näyttäisi tuhon suuntaan (valehdellen). Sitten vain valitset päinvastaisen suunnan kuin kaksoset tarjoavat.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion 4 Comments

 • Ville sanoo:

  Tämä oli hauska! Piti toisen kerran miettiä, mutta luulen olevani oikeassa. Melko ovela asettelu kysymyksessä.

 • Sakari Someroja sanoo:

  Koska ensimmäiseen kilometriin menee aikaa 4 minuutia ja keskinopeudella 30 km/h menisi kahteen kilometriin aikaa myös 4 minuuttia, ei auto voi saavuttaa mitenkään tätä keskinopeutta.

 • Eesau sanoo:

  Hauska tehtävä. Ratkaisuhan on mahdoton. Kysymyksen mukana tullut kuva on huono. Matka pitkin mäkeä on pitempi kuin 1 km. Ei tosin vaikuta ratkaisuun, tämä pieni epätarkkuus siis.

 • Make sanoo:

  Eka kerta kun kävin ja onneksi en lukenut kommentteja heti vaan mietin ratkaisun. Täysin typerää yrittää keulia kertomalla se