fbpx
0
Pähkinät

Sunnuntaipähkinä 4: Kaikki ruusut ja jotkin kukat…

By 13.12.20156 marraskuun, 20194 Comments

Julkaisemme joka sunnuntai arvoituksia ja pähkinöitä. Paljastamme pähkinän ratkaisun seuraavan viikon pähkinän yhteydessä.
Onko seuraava syllogismi pätevä?
Kaikki ruusut ovat kukkia.
Jotkin kukat kuihtuvat nopeasti.
Niinpä jotkin ruusut kuihtuvat nopeasti.
Arvoitus liittyy maineikkaiseen Cognitive Refelection -testiin ja sen johdannaisiin. Testi on antanut erittäin mielenkiintoisia tuloksia, ja voit lukea niistä enemmän ratkaisun yhteydessä ensi viikolla. Arvoitus on poimittu Daniel Kahnemanin kirjasta Ajattelu nopeasti ja hitaasti.
Viime viikon pähkinän ratkaisu: Nopeasti ajatellen voisi ajatella, että riittää laskea nopeuksien keskiarvo. Toisin sanoen jos alkupuolisko mennään nopeudella 15 km/h, loppumatka täytyy mennä nopeudella 45 km/h, koska (45 + 15) : 2 = 30. Tämä ei kuitenkaan ole oikea vastaus.
Pohditaanpa, kuinka kauan autolta kuluisi kahden kilometrin matkaan mäkeä ylös ja alas 30 km/h keskinopeudella. Tällöin yhden kilometrin matkaan kuluu kaksi ja kahden kilometrin matkaan kuluu neljä minuuttia.
Toisaalta kun auto ajaa kilometrin matkan mäkeä ylös, aikaa kuluu 60 minuuttia jaettuna luvulla 15, eli 4 minuuttia.
Täten koko matkaan käytetävissä oleva aika on käytetty jo ylämäkeen. Vastaus on siis, että tehtävä on mahdoton.
Vaikka hämäännyit, ei kannata olla itselleen liian anakara. Gigerentzerin mukaan Albert Einsteinkin tunnusti kirjeessään Wertheimerile, että: ”Vasta laskettuani huomasin, että alamäkeen ei ole jäänyt lainkaan aikaa!”

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply