Kasvu

60,00 

Vaclav Smil, Kasvu, mikroeliöistä megakaupunkeihin.

Suom. Kimmo Pietiläinen.

ISBN 978-952-7367-15-5.

735 sivua.

Ovh, 60,00 €.

Kasvu on sekä yksilöllisen että kollektiivisen ponnistelun ääneen lausumaton ja avoin tavoite. Se hallitsee mikroeliöiden ja galaksien elämää. Se muokkaa poikkeuksellisen suurten aivojemme ja kansantalouksiemme tulevaisuutta. Kasvun vaikutukset ulottuvat mannerten hitaasta laajenemisesta syöpäsolujen nopeaan lisääntymiseen ja megakaupunkien kehitykseen.

Tässä teoksessa Vaclav Smil tutkii systemaattisesti ja kattavasti kasvua luonnossa ja ihmisen järjestelmissä ulottuen mikro-organismeista globaaliin talouteen.

Smil selittää, miksi osaamme kuvata eliöiden yksilöllisen ja evolutiivisen kasvun, mutta yhteiskuntien ja kansantalouksien kasvussa, jotka eivät ole yhtä yksinkertaisia, ilmenee sekä ennakoimattomia laskuja että uudistumisia.

Aineellisen kasvun ja biosfäärien rajojen kilpailevien reunaehtojen takia modernin sivilisaation kehitys ei edelleenkään ole tiedettävissä.

Vaclav Smil on Manitoban yliopiston emeritusprofessori ja energian ja yhteiskunnan vuorovaikutusten johtavia tutkijoita. Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt suomeksi teos Energia ja sivilisaatio, historia.

 

Saatat myös pitää...