fbpx
0
Uutiset

Syksyn tietokirjat 2022

Terra Cognitan syksyn 2022 kirjat

Terra Cognita Oy:n 26. toimintavuosi alkaa. Alusta lähtien Terra Cognita on julkaissut korkealuokkaista, yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita esittelevää tietokirjallisuutta.

Terra Cognita Oy:n syksyn 2022 ohjelma jatkaa tätä linjaa. Tänä syksynä Terra Cognita julkaisee kuusi uutta kirjaa, joiden aihepiirejä ovat tietoisuuden synty, suurkorruptio, tekoälyn ja ihmisälyn ero, tulen ja ihmiskunnan suhde sekä aina ajankohtainen matematiikka. Parasta suomenkielistä tietokirjallisuutta.

Lisätietoja antaa Juha Pietiläinen,
puhelin: 0505477034
sähköposti: juha.pietilainen@terracognita.fi

 

TIETOISUUS

 

Anil Set, Sinuna oleminen, tietoisuuden uusi tiedeAnil Seth, Sinuna oleminen, Tietoisuuden uusi tiede
Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-19-3, 314 sivua. Ovh. € 40,00.

Mitä tarkoittaa “sinuna oleminen” eli se, että sinulle syntyy erityinen, tietoinen kokemus ympäröivästä maailmasta ja sinusta sen toimijana? Se on edelleen yksi ihmisenä olemisen kiehtovimmista ja vaikeimmista kysymyksistä.

Historiallisesti tietoisuuden luonnetta on pidetty henkisenä tai filosofisena ongelmana, mutta nyt tieteellinen tutkimus on johtamassa vakuuttaviin teorioihin tietoisuudesta ja itseydestä.

Radikaalina väitteenä on, että emme havaitse maailmaa objektiivisesti, vaan olemme oikeastaan ennustuskoneita. Keksimme maailman jatkuvasti uudelleen ja korjaamme käsitystemme virheitä jatkuvasti mikrosekunnista toiseen. Ja nyt osaamme havainnoida, miten aivot synnyttävät tietoisuuden prosessin.

Sinuna oleminen pyrkii ymmärtämään tietoisuuden biologisen perustan.
Anil Seth on brittiläinen tietoisuuden tutkija ja yksi tärkeimmistä alan uusien ajatusten kehittäjistä.

Ilmestyy 27.9.2022

 

KORRUPTIO

 

Frank Vogl, Mahdollistajat, Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme kansiFrank Vogl, Mahdollistajat, Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme
Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-21-6 250 sivua. Ovh. € 40,00.

Monet autoritaariset hallinnot ja itsevaltaiset johtajat ovat myös kleptokraatteja eli varastavat kansansa omaisuutta. Tätä sanotaan suurkorruptioksi. Ryöstösaalis pyritään siirtämään turvaan länsimaiden vakaaseen ja oikeuslaitoksen suojaamaan rahoitusjärjestelmään.

Siihen palveluitaan tarjoavat laillista ja laitonta rahoitusta hoitavat mahdollistajat, jotka palvelevat myös järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismin rahoitusta.

Rahaa korruptiossa liikkuu arviolta biljoona dollaria vuodessa, noin 1-2 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Mahdollistajat kertoo, miten tämä tapahtuu ja miten se nakertaa demokratiaamme. Se kertoo, myös miten olemme ummistaneet silmämme tältä korruptiolta ja ajoittain jopa tukeneet sitä. Nyt on aika ryhtyä rajoittamaan sitä.

Frank Voglilla on pitkä kokemus kansainvälisestä rahoituksesta muun muassa taloustoimittajana ja Maailmanpankin johtotehtävissä. Hän on yksi Transparency International -järjestön perustajista ja hän luennoi korruptiosta George Mason Universityssa, Washingtonissa.

Ilmestyy syyskuussa.

 

YMPÄRISTÖ

 

Stephen J. Pyne, Pyroseeni, miten loimme tulen aikakauden ja mitä sen jälkeen tapahtuu.Stephen J. Pyne, Pyroseeni, Miten loimme tulen aikakauden ja mitä sen jälkeen tapahtuu
Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-23-0, 200 sivua. Ovh. € 30,00.

Pyroseeni kertoo, mitä tapahtui, kun tulta käyttävä ihminen kohtasi tulelle erittäin alttiin maapallon.

Oletko ajatellut, että maapallo on ainoa tunnettu planeetta, jolla esiintyy tulta? Tuli on nimittäin elävän maailman tuote. Liekit alkoivat roihuta, kun elämä nousi merestä maalle. Parinmiljoonan viime vuoden mittaan ihminen oppi käyttämään tulta ja muutti sekä itsensä että muun elämän maapallolla.

Tulella kypsentäminen antoi ihmiselle lyhyemmän ruoansulatuksen ja suuremmat aivot.
Niiden avulla ihminen käytti tulta muovatakseen maiseman ja luonnon itselleen suotuisaksi,

Ihminen käytti niiden avulla tulta suoraan maanviljelyssä, ja myöhemmin epäsuoraan erilaisissa polttamisen teknologioissa, jotka laajensivat tulen käytön esimerkiksi liikenteeseen. Tulokset tekivät ihmisestä maapallon domoinoivan lajin ja johtivat muun muassa ilmastonmuutokseen.

Syntyi pyroseeni, vaikuttavuudessaan ja kattavuudessaan jääkauteen rinnastuva tulikausi.

Pyroseeni on radikaali uusi näkemys ihmisen ja tulen yhteisestä evoluutiosta. Se kertoo myös, mihin meidän on ryhdyttävä ennen kuin on liian myöhäistä.

Stephen J. Pyne on Arizona State Universityn emeritusprofessori ja maineikas tulen ja luonnon vuorovaikutuksen tutkija.

Ilmestyy lokakuussa.

 

ALGORITMIT

 

Gerd Gigerenzer, Miten säilyttää äly älymaailmassa – Miksi ihmisäly voittaa edelleen algoritmitGerd Gigerenzer, Miten säilyttää äly älymaailmassa, Miksi ihmisäly voittaa edelleen algoritmit
Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-7367-20-9. 319 sivua. Ovh. € 40,00.

Miten hallitsemme elämäämme, kun algoritmit voittavat meidät shakissa, valitsevat kumppanimme ja kertovat, minne on käännyttävä seuraavaksi?

Teknointoilijat ja -kauppiaat maalailevat tulevaisuudestamme ruusuisia kuvia ja pessimistit ennustavat kaiken romahtavan.

Maineikas psykologi Gerd Gigerenzer kertoo tässä kirjassa, miten ja miksi algoritmit eivät ole niin pahoja tai hyviä kuin luullaan ja miten ne usein epäonnistuvat ennustuksissaan. Hän ohjaa meidät näkemään, miten mustan laatikon ratkaisut levittäytyvät, mikä on yksityisyysparadoksi, miten sosiaalinen media ohjaa meitä tykkäyspainikkeella ja ennen kaikkea, ettei älytekonologiaan tule luottaa sokeasti, mutta sitä ei myöskään tule pelätä.

Gerd Gigerenzeriltä on ilmestynyt suomeksi aiemmin teos Riskitietoisuus.
Ilmestyy syyskuussa.

 

MATEMATIIKKA

 

Jordan Ellenberg, Muoto, Aivan kaiken kätketty geometriaJordan Ellenberg, Muoto, Aivan kaiken kätketty geometria
Suom. Kimmo Pietiläinen, ISBN 978-952-737-24-7, 500 sivua, ovh. €50,00.

Miten pandemia leviää maapallolla?
Kuinka monta reikää mehupillissä on?
Miten tietokone oppii pelamaan gota?
Miksi go on paljon helpompi oppia kuin lauseenrakenne?
Ennustavatko muinaiset kreikkalaiset suhteet pörssikursseja? (Eivät todellakaan.)
Mitä koulusta kannattaa oppia, jos haluaa oppia ajattelemaan?

Matemaatikko Jordan Ellenberg kertoo tässä kirjassa, miksi nämä ovat geometrisia kysymyksiä, miten geometria ulottuu kaikkialle ja miten se selittää maailmaa ja auttaa ymmärtämään sitä.

Jordan Ellenbergiltä on ilmestynyt suomeksi aiemmin teos Miten välttää virheet.

Ilmestyy lokakuussa.

 

 

Ben Orlin, Muutos on ainoa vakio kansiBen Orlin, Muutos on ainoa vakio, Differentiaali- ja integraalilaskennan viisaus hullussa maailmassa
Suomentanut Juha Pietiläinen, ISBN 978-952-737-22-3, 312 sivua, ovh. € 45,00.

Suositun Matematiikkaa huonoin piirroksin -kirjan kirjoittaja Ben Orlin tarttuu toisessa teoksessaan differentiaali- ja integraalilaskentaan ja siihen, miten se liittyy asioihin ympärillämme.

Orlin kuvaa huumorilla ja tutuilla tikku-ukkopiirroksilla höystettynä, kuinka differentiaali- ja integraalilaskenta liittyy asioihin, jotka tekevät meistä ihmisiä: iloon, valtaan, suosioon, vaurauteen. Ja ennen kaikkea tietysti muutokseen.

Samalla hän avaa rikkaan näkymän matemaattiseen maailmankulttuuriin, matemaattisessa yhteisössä keskusteltuun kirjallisuuteen, taiteeseen ja historiallisiin tarinoihin. Orlin osoittaa, kuinka matematiikka on sivistystä.

Ben Orlin on yhdysvaltalainen matematiikanopettaja ja tunnettu matematiikan havainnollistaja.

Ilmestyy 7.10.2022.

Huom! Tervetuloa kirjan kaikille avoimeen julkistamistilaisuuteen Rosebud Sivulliseen (Kaisaniemenkatu 5) perjantaina 7.10.2022 klo 18:00. Lisätiedot linkistä https://fb.me/e/2iuhO3F7t

 

 

 

 

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen