Suuraineiston ja supertietokoneiden aikakaudellamme uskomme, että osaamme ennustaa tulevaisuutta tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin. Riskin arvioinnin tunnustettu tuntija Gerd Gigerenzer kuitenkin osoittaa, että enemmän informaatiota ei aina johda parempaan päätökseen. Oikeastaan yhä monimutkaisemmaksi käyvässä elämässämme se usein johtaa huonoihin päätöksiin.
Hämmästyttävästi tosimaailmassa parhaat tulokset saadaan usein yksinkertaisilla menetelmillä, jotka perustuvat informaation karsimiseen ja vaistoon.
Riskitietoisuus ohjaa hyvän päätöksenteon tieteeseen ja osoittaa kädestä pitäen, miksi vähemmän informaatiota on usein parempi vaihtoehto. Se näyttää esimerkein, miten niin monet asiantuntijoina pidetyt, kuten lääkärit, asianajajat, rahoitusneuvojat ja virkamiehet eivät ymmärrä tilastoja ja todennäköisyyksiä. Viime kädessä he ovat sekä väärin informoituja että alttiita johdattelulle.
Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, kuten Riskitietoisuuden esimerkit osoittavat. Se näyttää, miten jo yksinkertaisilla nyrkkisäännöillä jokainen osaa tehdä elämäänsä parantavia hyviä päätöksiä.