fbpx
0
Uutiset

Terra Cognita, kevään 2023 tietokirjat

Terra Cognitan kevään 2023 kirjat

Terra Cognita Oy:n 26. toimintavuosi jatkuu. Alusta lähtien Terra Cognita on julkaissut korkealuokkaista, yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita esittelevää tietokirjallisuutta.

Terra Cognita Oy:n kevään 2023 ohjelma jatkaa tätä linjaa. Tänä keväänä Terra Cognita julkaisee kaksi uutta kirjaa: Daron Acemoglun ja Simon Johnsonin Valta ja edistys, Tuhatvuotinen kamppailumme teknologiasta ja vauraudesta sekä Osmo Tammisalon Sananvapaus, rakastettuni.

LISÄTIETOJA:
Juha Pietiläinen
0505477034
juha.pietilainen |at] terracognita.fi

 


 

Daron Acemoglu ja Simon Johnson: Valta ja Edistys, Tuhatvuotinen kampailumme teknologiasta ja vauraudestaDaron Acemoglu ja Simon Johnson
Valta ja edistys, Tuhatvuotinen kamppailumme teknologiasta ja vauraudesta

Suom. Kimmo Pietiläinen.
ISBN 987-952-7367-26-1.
504 sivua. KL 32.Ovh. € 60,00.

Maineikkaiden taloustieteilijöiden rohkea uudelleentulkinta teknologian ja vallan historiallisesta suhteesta.

Ketä teknologia hyödyttää? Kuka valitsee, minkälaista teknologiaa kehitetään ja mihin sillä pyritään?

Tuotannon ja viestinnän uudet organisointitavat voivat palvella joko pienen eliitin etua tai tuottaa laajaa hyvinvointia ja vaurautta. Se, muuttuuko teknologinen kehitys edistykseksi, riippuu tekemistämme valinnoista.

Tuhatvuotinen historiallinen aineisto ja viimeaikaiset esimerkit osoittavat, että edistys ei ole itsestäänselvyys.

Keskiajan Euroopassa aatelisto ja papisto kaappasivat maatalouden teknologiset innovaatiot ja niiden hyödyt ja päätti käyttää ne suurien katedraalien rakentamiseen. Samalla talonpojat kituuttivat nälkärajalla. Tehtaissa työskentelevien palkat eivät nousseet juuri lainkaan teollistumisen ensimmäisten sadan vuoden aikana. Tällä hetkellä tietotekniikka ja tekoäly hävittävät ja huonontavat automatisaation kautta työpaikkoja ja tunkeileva valvonta nakertaa yksityisyyttä ja demokratiaa.

Daron Acemoglu ja Simon Johnson osoittavat tässä kirjassa, että se ei ole väistämätön kehitys, ja luovat ajattelun viitekehyksen, jonka avulla teknologiset innovaatiot voivat johtaa laajasti ihmisille jakautuvaan edistykseen.

Teknologian polku voidaan suunnata siten, että innovaatiot tuottavat voimaannuttavia ja demokratiaa tukevia työkaluja ja että niiden hyödyt jakautuvat tasapuolisesti. Se kuitenkin edellyttää, etteivät niitä koskevat päätökset ole vain ylivertaisuudestaan vakuuttuneiden teknologiajohtajien käsissä.

Daron Acemoglu ja Simon Johnson ovat taloustieteen professoreita Massachusetts Institute of Technologyssa. Daron Acemoglulta on aiemmin ilmestyneet suomeksi maineikkaat kirjat Miksi maat kaatuvat ja Kapea käytävä.

Ilmestyy 16.5.

 


 

Osmo Tammisalo, Sananvapaus, rakastettuniOsmo Tammisalo
Sananvapaus, rakastettuni

ISBN 978-952-7367-25-4.
272 sivua. KL 07. Ovh. € 30,00.

Sanavapauden puolustuspuhe tarkastelee klassista aihetta modernin teknologian ja viimeaikaisten puheenvuorojen näkökulmista.

Demokratia tarvitsee sananvapautta aivan kuten diktatuuri tarvitsee sensuuria. Sensuurin avulla hallinto pystyy pitämään tyytymättömän kansalaisen tietämättömänä siitä, että muutkin ovat tyytymättömiä. Sellaisissa olosuhteissa ei synny kansalaisten oloja parantavia, itseään korjaavia mekanismeja.

Laaja sananvapaus on paras turva vähemmistöjen oikeuksille ja heidän mahdollisuuksilleen ajaa asioitaan.

Sananvapauden tärkeys totuuden ja inhimillisyyden puolustajana ei muutu sen mukaan, ovatko sen puolustajat poliittisesti vasemmalla, oikealla tai jotakin muuta. Samoin sananvapauden puolustaminen on eri asia kuin jokaisen sanomisten hyväksyminen.

Käsissäsi oleva kirja on sanavapauden puolustuspuhe. Sen lähestymistapa ei perustu niinkään historiallisiin näkökulmiin, vaan viimeaikaisiin puheenvuoroihin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Käsiteltäviä aiheita ovat mm. sanavapauden suhde demokratiaan, uskontoihin, vähemmistöjen oikeuksiin, opetukseen, tieteeseen ja sosiaaliseen mediaan.

Osmo Tammisalo on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on kirjoittanut useita ihmisluontoa käsitteleviä teoksia, kuten Rakkauden evoluutio.

Ilmestynyt huhtikuussa. Tilaa kirja linkistä.

Terra Cognita – parasta suomenkielistä tietokirjallisuutta.

Juha Pietiläinen

Author Juha Pietiläinen

More posts by Juha Pietiläinen