Valta ja edistys

60,00 

Daron Acemoglu ja Simon Johnson
Valta ja edistys, Tuhatvuotinen kamppailumme teknologiasta ja vauraudesta

Suom. Kimmo Pietiläinen.

ISBN 987-952-7367-26-1.

504 sivua.

Alkuteos: Power and progress: our thousand-year struggle over technology and prosperity

Painovuosi 2023.

KL 32.

Ovh. € 60,00.

Tuotetunnus (SKU): 9879527367261 Osastot: ,

Ketä teknologia hyödyttää? Kuka valitsee, minkälaista teknologiaa kehitetään ja mihin sillä pyritään?

Tuotannon ja viestinnän uudet organisointitavat voivat palvella joko pienen eliitin etua tai tuottaa laajaa hyvinvointia ja vaurautta. Se, muuttuuko teknologinen kehitys edistykseksi, riippuu tekemistämme valinnoista.

Tuhatvuotinen historiallinen aineisto ja viimeaikaiset esimerkit osoittavat, että edistys ei ole itsestäänselvyys.

Keskiajan Euroopassa aatelisto ja papisto kaappasivat maatalouden teknologiset innovaatiot ja niiden hyödyt ja päättivät käyttää ne suurien katedraalien rakentamiseen. Samalla talonpojat kituuttivat nälkärajalla. Tehtaissa työskentelevien palkat eivät nousseet juuri lainkaan teollistumisen ensimmäisten sadan vuoden aikana. Tällä hetkellä tietotekniikka ja tekoäly hävittävät ja huonontavat automatisaation kautta työpaikkoja ja tunkeileva valvonta nakertaa yksityisyyttä ja demokratiaa.

Daron Acemoglu ja Simon Johnson osoittavat tässä kirjassa, että se ei ole väistämätön kehitys. He kehittävät ajattelutavan, jonka avulla teknologiset innovaatiot voivat johtaa laajasti ihmisille jakautuvaan edistykseen.

Teknologian polku voidaan suunnata siten, että innovaatiot tuottavat voimaannuttavia ja demokratiaa tukevia työkaluja ja että niiden hyödyt jakautuvat tasapuolisesti. Se kuitenkin edellyttää, etteivät niitä koskevat päätökset ole vain ylivertaisuudestaan vakuuttuneiden teknologiajohtajien käsissä.

Daron Acemoglu ja Simon Johnson ovat taloustieteen professoreita Massachusetts Institute of Technologyssa. Daron Acemoglulta on aiemmin ilmestynyt suomeksi maineikkaat kirjat Miksi maat kaatuvat ja Kapea käytävä.

Daron Acemoglu Helsingissä Daron Acemoglu Helsingissä 24.4.2019. Kuva Juha Pietiläinen

Daron Acemoglu Helsingissä 24.4.2019.

Kannen kuva: Robert Delaunay, 1937.

 

 

Saatat myös pitää...