Tämä teos on ensimmäinen järjestelmällinen analyysi Vladimir Putinin kahdesta ensimmäisestä sodasta ja se asettaa toisen Tšetšenian sodan ja Georgian sodan laajempaan historialliseen perspektiiviin.
Marcel H. Van Herpen analysoi yksityiskohtaisesti, miten näihin sotiin valmistauduttiin, miten ne käytiin ja miksi ne johtivat syytöksiin sotarikoksista ja kansanmurhista. Hän osoittaa, miten näiden sotien tehtävä oli vakiinnuttaa ja oikeuttaa Putinin valta, ja selvittää, miten ne liittyvät Putinin kolmanteen, ”sisäiseen” sotaan, jota Putin on käynyt menestyksekkäästi oppositiota vastaan.
Putinin alaisuudessa salaiset palvelut, ortodoksinen kirkko, nuorisoliike Nashi ja rehabilisoidut kasakat mobilisoitiin valmistelemaan imperiumin palauttamista, jonka tuorein muoto on ”Euraasian unioni”. Sen ensimmäinen tavoite on Ukrainan valloittaminen, jonka alkamisen Van Herpen selkeästi ennustaa tässä kirjassa jo ennen Krimin valloitusta.
Van Herpen esittää, että Putin noudattaa vanhaa venäläistä ajattelutapaa ja toimintaa, joissa imperiumin rakentaminen ja despotismi vahvistavat toisiaan.
Marcel H. Van Herpen on Maastrichtissä ja Pariisissa toimivan, EU:hun ja Atlantin ylittävään yhteistyöhön myönteisesti suhtautuvan Cicero Foundationin johtaja.